Uitgebreid verslag van het Koningsfeest

Voor de negende keer op rij werd in het Federale parlement op 15 november het Koningsfeest georganiseerd. Actua-TV brengt een uitgebreid verslag van deze ceremoniële plechtigheid die wordt bijgewoond door de hele koninklijke familie, met uitzondering van het koningspaar zelf.
15 november werd vroeger de ‘Dag van de Dynastie’ genoemd, maar heet tegenwoordig ‘Koningsfeest’. 15 november is in de Germaanse liturgie de naamdag van Leopold, dat is de naam van de eerste Belgische koning, terwijl het in de Katholieke Kerk de naamdag is van Albert, de derde koning in het Belgische koningshuis.
Sinds 2001 nodigt het federaal Parlement van België op 15 november de belangrijkste vertegenwoordigers van het verenigingsleven uit voor een huldebetoon aan de koning, in aanwezigheid van leden van de Koninklijke Familie en van hoogwaardigheidsbekleders. Federale ministeries zijn op deze dag gesloten.
Ook dit jaar nodigen Senaatsvoorzitter Armand De Decker, Kamervoorzitter Patrick Dewael en Eerste minister Herman Van Rompuy de Koninklijke Familie in het Federale parlement uit.
Het Koningsfeest staat dit jaar in het teken van Koning Albert I en het Wetenschappelijk onderzoek. In 2009 is het namelijk honderd jaar geleden dat Koning Albert I de grondwettelijke eed aflegde.
De belangstelling van Koning Albert I ging naar de wetenschap en de economische en industriële realisaties van ons land. In 1928, op initiatief van Koning Albert I, werd het Nationaal Fonds voor Wetenschappelijk onderzoek, het NFWO, opgericht. De bedoeling was de industriële bloei van ons land via wetenschappelijk onderzoek te ondersteunen. Het is omwille van die betrokkenheid van Albert I bij het wetenschappelijk onderzoek dat dit thema voor de 9de editie van het Koningsfeest gekozen werd.
Zowel Senaatsvoorzitter Armand De Decker, Kamervoorzitter Patrick Dewael als eerste minister Herman Van Rompuy spreken de aanwezige politici en genodigden toe.
De plechtigheid van 15 november wordt traditioneel afgerond door een zangsessie. Dit jaar is het de beurt aan Udo, hij brengt een interpretatie van de Brabançonne, het nationaal volkslied.
Udo is de artiestennaam van Udo Mechels,
een Vlaams zanger. Hij is de winnaar van de talentenjacht X-Factor in 2005 en het liedjesprogramma ‘Zo is er maar één’ in 2007.
Pittig detail: hij is de neef van Annie Cordy, een succesvolle Belgische zangeres, die in 2004 door koning Albert II in de adelstand werd verheven en de persoonlijke titel van barones kreeg.

Facebooktwittermail

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*