Uw tuin is misschien illegaal jachtgebied

Jachtgebied

‘Check of uw tuin niet zonder uw toestemming is ingekleurd als jachtgebied’. Die oproep deed Vogelbescherming Vlaanderen vorige week nadat bleek dat vier op vijf jachtpercelen illegaal jachtgebied zouden zijn. Als dat waar zou zijn, is dat natuurlijk een groot probleem vinden Piet De Bruyn (N-VA) en Lydia Peeters (Open Vld).

Heel wat gronden in Vlaanderen zijn zonder medeweten van de eigenaars ingekleurd als jachtgebied. Dat blijkt uit een onderzoek van Vogelbescherming Vlaanderen. Een jager mag alleen op een aaneengesloten terrein jagen van minstens 40 hectare groot. Om dat gebied te doen kloppen nemen jagers vaak straten, huizen en soms hele dorpen erbij.

Een jager dient elk jaar zijn jachtplan in bij de arrondissementscommissaris van de provincie, maar welke terreinen in dat jachtplan liggen worden niet gecontroleerd. Alleen als er een klacht ingediend wordt kan het geschrapt worden. Vanaf juli 2017 zullen al die jachtplannen digitaal door iedereen, door elke burger, raadpleegbaar zijn. “Ik zal heel binnenkort alle arrondissementscommissarissen en alle betrokken partijen rond de tafel zetten en bij mij roepen om samen naar oplossingen te zoeken”, zegt minister van Leefmilieu Joke Schauvliege.

Actua-Parlement, dinsdag 4 april 2017 vanaf 18u op Actua-TV. Daarna doorlopen te bekijken in onze nieuwslus.

Facebooktwittermail