Tour de France: Mont Ventoux

Niet alleen de Tour de France doet dit jaar de Mont Ventoux aan. Op zaterdag 20 juni fietsten 2.000 gewone Vlamingen de beroemde Zuid-Franse col op.
Het spectaculaire fietsevenement is de inzet van Ventourist/Ventousiast, de beweegcampagne waarmee Sporta mensen wil warm maken om vaker te fietsen.

Het lijkt wel een vast ritueel. Elk jaar rijden 2.000 Vlamingen vergezeld van familie en vrienden met de auto of bus naar de Provence. Om er vervolgens met de fiets de 21 km lange, steile klim naar de 1.912 meter hoge top van de legendarische Mont Ventoux aan te vatten. Geen wielercol die meer heroïek uitstraalt.
Wat is het profiel van de Ventourist die jaarlijks in groten getale aan de start verschijnt? Het peloton telt net als vorige edities 2.000 fietsers. Ook nu werd de maximumcapaciteit die door de Franse autoriteiten is opgelegd, vroegtijdig bereikt. De gemiddelde leeftijd van het deelnemersveld is 43,4 jaar. In totaal schreven 362 dames in. Dit komt neer op een goede 18 procent. Ofwel een verdrievoudiging ten opzichte van de eerste editie van Ventourist/Ventousiast in 2005. De oudste deelnemer is 77 jaar, de jongste amper 19. Vorig jaar lieten de Ventouristen samen 3.155 beklimmingen optekenen. Gemiddeld zwoegen mannen zich in 2u20 naar boven, vrouwen doen er 29 minuten langer over. Om van de vijfde editie van Ventourist/Ventousiast een succes te maken, zet Sporta tijdens de apotheose de grote middelen in. Het trekt met 26 Sporta-personeelsleden, 41 vrijwilligers, 4 technici, 9 motards, 3 chauffeurs, 19 dokters en verplegers naar het zuiden van Frankrijk.

Het dak van de Mont Ventoux ligt op 1912 m hoogte. De klim van Bedoin aan de zuidzijde is het best gekend: 21,5 km fietsen aan een gemiddeld stijgingspercentage van 7,5%, goed voor 1617 te overbruggen hoogtemeters. Daarnaast kan de Mont Ventoux ook beklommen worden vanuit Malaucene aan de noordzijde en Sault aan de Oostzijde. De deelnemers vieren op 20 juni hun bedevaartstrip in de Provence met 1 of meerdere beklimmingen van de Mont Ventoux. Daarvoor hebben ze 24 uur de tijd.

Facebooktwittermail

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*