De toekomst van de regionale televisieomroepen

Regionale televisieomroepen

Regionale televisieomroepen hebben het vaak moeilijk om elke dag met de nationale zenders te concurreren. Het onderzoeksbureau Podium Perception Management kwam enkele belangrijke aanbevelingen toelichten om de toekomst van de regionale zenders te verzekeren. De organisatie raadt onder andere de regionale zenders aan om meer samen te werken. Koepelorganisatie NORTV is het niet eens met de aanbevelingen. Ook enkele commissieleden stellen zich vragen bij het rapport.

Eind 2016 werd de studie over de leefbaarheid van de Vlaamse regionale televisieomroepen (Bruzz uitgezonderd) door Podium Perception Management (PPM) opgeleverd. In dit onderzoek werd de impact van de samenwerkingsovereenkomsten 2012-2016 en de decretale bepalingen inzake regionale omroep op de leefbaarheid en het bereik van regionale televisie onder de loep genomen. De resultaten van het onderzoek waren niet hoopgevend. De daling van de advertentie-inkomsten, vooral uit sponsoring en product placement, bleef aanhouden. Minister van Media Sven Gatz (Open Vld) kreeg in het rapport de raad de bestaande steunregeling voor de regionale omroepen – die eind 2016 afliep – niet te behouden.

Na vele gesprekken keurde de Vlaamse regering uiteindelijk een conceptnota goed die de leefbaarheid van de regionale zenders in de toekomst moet helpen verzekeren. “Op het vlak van organisatie verandert er weinig aan de regionale tv’s van de toekomst”, zegt Gatz. “Ze blijven aan hun regio gebonden, onafhankelijk en pluralistisch. Hun betoelaging en de bereikvergoeding blijven nagenoeg onveranderd, net als de normen en voorwaarden die hen werden opgelegd. Er komt geen wijziging van de zendgebieden, al kunnen de vzw’s achter regionale televisieomroepen wel fusioneren”.

Actua-Commissie (herhaling), maandag augustus 2017 vanaf 18u op Actua-TV. Daarna doorlopend te bekijken in onze nieuwslus.

Facebooktwittermail