Theo Francken: “Defenestratie Dedecker was vuile streek van N-VA”

“Afgelopen week sloegen Kamerleden Hendrik Vuye en Veerle Wouters de deuren van de N-VA achter zich dicht. Waarnemers en journalisten spraken van ‘de zwartste week voor de N-VA tot nu toe’. Wel, dames en heren, ik kan u zeggen dat dat voor mij persoonlijk niet klopt. De defenestratie van Jean-Marie Dedecker heeft er bij mij nog veel harder in gehakt. Het is nu bijna tien jaar geleden, maar dat was mijn persoonlijke zwartste week als lid van de N-VA. Ik werkte toen op het kabinet van Vlaams minister Geert Bourgeois als raadgever. De dag nadien deed ik op het werk mijn beklag tegen Ben Weyts, die toen als kabinetschef mijn baas was. Ik was het zo oneens met de beslissing van de partij, vond het gewoon een vuile streek. Ben Weyts zei me toen: een partij is zoals een huwelijk: je neemt het zoals het is, in goede en kwade dagen. Stop nu met zagen, en ga verder werken.”

Politieke vrienden

Aan het woord is Theo Francken, staatssecretaris voor Asiel en Migratie in de regering Michel I. Afgelopen dinsdag was hij de eregast op de voorstelling van “Vrank en vrij”, het nieuwe boek van Jean-Marie Dedecker dat zijn meest markante columns voor Knack.be bundelt. Francken rekent Jean-Marie Dedecker tot één van zijn politieke vrienden. “Toen ik pas staatssecretaris was en onder vuur lag wegens vermeend racisme, is er maar één iemand buiten mijn eigen partij die ik gebeld heb om raad te vragen, en dat was Jean-Marie.”

Op de boekvoorstelling prijst Francken Dedecker verder nog als een uniek politicus binnen het Belgisch politiek landschap. “Een rechts denker met aversie voor hen die alles in de schoot geworpen krijgen, maar met oprechte sympathie voor de kleine belastingbetaler. Een ijsbeer met een warm hart en een groot rechtvaardigheidsgevoel. Volgens mij was hij politiek gezien nooit gelukkiger dan tijdens zijn laatste jaren als Kamerlid: zonder partijpolitieke dwangbuis, in de nok van de kamer, zonder God, gebod en partij.”

Een sfeerverslag van de voorstelling van “Vrank en vrij” is vanavond vanaf 18u10 te bekijken op Actua-TV. Daarna 24u lang doorlopend in onze nieuwslus.

Facebooktwittermail