Tentoonstelling ‘Vermeersch’ in De Loketten van het Vlaams Parlement

Voorzitter van het Vlaams Parlement, Jan Peumans, heeft in De Loketten van het Vlaams Parlement de tentoonstelling ‘Vermeersch’ officieel geopend.
De tentoonstelling ‘Vermeersch’ brengt het artistieke parcours van drie generaties Vermeersch samen, waarbij alle leden, zowel op nationaal als internationaal niveau, artistiek actief zijn. De expositie start bij José Vermeersch, zijn drie kinderen Rik, Pol en Vera Vermeersch en tenslotte bij zijn vier kleinkinderen Pieter, Lowie, Tinus en Robin.
Doel van de vertoning is de individuele artistieke diversiteit, van beeldende kunst over wandtapijten tot poëzie, theaterstukken en design, samen te brengen binnen een bindend geheel. De tentoonstelling wil dit unicum vatten en voor een breed publiek kenbaar maken.
Tijdens de officiële opening licht voorzitter Peumans de talrijke aanwezigen alvast in over de rol die hierbij is weggelegd voor het Vlaams Parlement.

Nog een andere opdracht van het Vlaams Parlement is het samenbrengen van mensen rond evenementen met als doel ze kennis te laten maken met het parlement en de werking ervan. Volgens Peumans past een tentoonstelling over het werk van een kunstenaarsfamilie dan ook perfect in het tentoonstellingsbeleid, dat in samenspraak met de adviescommissie voor de integratie van kunstwerken uitgetekend werd.
Dany Vandenbossche, voorzitter van de Kunst-en Cultuurcommissie, adviseert het Vlaams Parlement bij de tentoonstellingen in De Loketten. Daarnaast is hij een goede vriend van de familie. Een welkomstwoord door de man in kwestie mocht dan ook niet ontbreken.

Voor Dany Vandenbossche zijn de momenten die hij samen met de Vermeersch-familie heeft doorgebracht van zeldzame weelde. De veelzijdigheid van al die Vermeerschen zorgt er volgens hem voor dat dit eerder een multidisciplinaire tentoonstelling is en niet zomaar een exhibitie van beeldende kunst. In het rijk geïllustreerde boek ‘Vermeersch’ kan u terecht voor kunstkritische reflecties en een kennismaking met elk van hen afzonderlijk.
Voor de echte confrontatie met hun werk, moet u zelf naar de tentoonstellingsruimte komen. De scenografie van de tentoonstelling gaat uit van hoe deze kunstenaarsfamilie als familie is en hoe ieder lid als creatief individu in de wereld staat. Dit wordt tot uitdrukking gebracht in het uniform architecturale karakter van de expositie.
Concreet werd er een structuur opgetrokken die als een centrale massa de ruimte van De Loketten vult. De structuur bestaat uit acht identieke tentoonstellingsruimtes. Binnen de afzonderlijke eilanden worden de essenties van ieders persoonlijk werk blootgelegd. De specifieke selectie werken bieden een inkijk en zorgen voor een verrijking van het oeuvre. Het is niet altijd een bevestiging van wat gekend is.
En daarnaast zijn er ook nog enkele ‘cross-overs’. De tentoonstellingsarchitectuur komt voor uit een samenwerking tussen Pieter en Lowie Vermeersch. Ook heeft elke kunstenaar een wandtapijt ontworpen in samenwerking met het ‘Atelier Vera Vermeersch’.
Lowie Vermeersch is internationaal bekend omwille van zijn design voor wagens. Als Design Director staat hij aan het hoofd van de ontwerpafdeling van Pininfarina, het Italiaans design bureau dat wereldberoemd is voor het ontwerpen van onder andere Ferrari en Maserati. Tijdens deze tentoonstelling kan u een ‘concept car’ bewonderen. Lowie wil ons via deze weg laten nadenken over de essentie van de wagen binnen ons toekomstig maatschappelijk weefsel. ActuaTV sprak met hem.
De tentoonstelling ‘Vermeersch’ loopt tot en met 3 juli. U kan van maandag tot en met zaterdag, van 10 tot en met 17 uur een bezoekje brengen aan de tentoonstelling in De Loketten van het Vlaams Parlement. De toegang is gratis.
U vindt alle informatie ook terug op www.vlaamsparlement.be.

Facebooktwittermail

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*