Steven Vanackere over de verkiezingen

CD&V-kopstuk Steven Vanackere was als kandidaat voor het Europees parlement goed voor bijna 151.000 voorkeurstemmen. In een antwoord op de vraag wat de politieke toekomst voor hem nog brengt, sluit hij niet volledig uit dat hij als Brusselaar wordt opgenomen in de Vlaamse regering. Die regering moet verplicht één Brusselaar in haar rangen hebben. Daarnaar gevraagd op Actua-TV houdt Vanackere zich eerst op de vlakte: “Dat is iets waar je voor gevraagd wordt en waar je niet voor op tafel gaat kloppen.”

Maar dan zegt hij: ” Zij die denken dat ik de politiek beu ben, vergissen zich. Ik heb dat in de campagne bewezen. Ik hoop inderdaad dat mensen inzien wanneer 151.000 mensen voor je stemmen dat dat ook een zekere democratische legitimiteit inhoudt. Dat kan in alle eerlijkheid leiden tot iets, maar dat kan ook leiden tot de vaststelling dat in de politiek er regels zijn die stellen dat je soms steun kan krijgen en toch elders een job moet gaan zoeken.”

Steven Vanackere stelt verder dat hij zijn relatie tot de media in zijn carrière verkeerd heeft aangepakt. “Ik had de media veel meer moeten opvrijen, zegt hij, je denkt dat goede wijn geen krans behoeft en meer van die Vlaamse spreuken, maar in werkelijkheid gaat het zo niet. Je hebt de media nodig. Er zijn collega’s die meer dan de helft van hun tijd bezig zijn met communicatie. Ik voel ook wel aan dat ik daar een evenwicht heb gezocht dat iets te veel overhelde naar de andere kant.”

Vanackere leerde dat spel hard spelen. “Er zijn journalisten die dat openlijk zeggen: wat we schrijven is verkeerd, dat weten we, maar u hebt nagelaten met ons te bellen, dus u zal het nu ook voelen. Wie vandaag aan politiek wil doen moet daarin een nog meer voluntaristische houding aannemen dan ik heb gedaan.”

Dit gesprek met Steven Vanackere kan u bekijken op dinsdag 3 juni vanaf 18u in de nieuwslus. Daarna doorlopend in onze nieuwslus.

Facebooktwittermail