Stemrecht vanaf 16 jaar komt er niet

Stemrecht 16

Dat N-VA geen voorstander is van stemrecht voor 16-jarigen is al langer geweten. Deze week ligt het onderwerp opnieuw op tafel in het Vlaams Parlement. Maar de grootste meerderheidspartij blijft bij haar standpunt. Liberaal Bart Somers haalt nog een keer alles uit de kast om zijn coalitiepartner alsnog te overtuigen. Ook kinderrechtencommissaris Bruno Vanobbergen voert nog een vurig betoog voor het stemrecht vanaf 16.

Twee weken geleden hielden de leden van de Vlaamse jeugdraad en de jongerenvoorzitters van alle politieke partijen een pleidooi voor het stemrecht vanaf 16 jaar. Meerderheidspartijen Open Vld en CD&V zijn voorstander, maar N-VA blijft dwarsliggen. Tijdens de commissie Binnenlands Bestuur probeerde kinderrechtencommissaris Bruno Vanobbergen alsnog N-VA te overtuigen. “Het zijn ervaringsdeskundigen op domeinen die hen zelf aanbelangen, zoals onderwijs, jeugdbeleid, sport en cultuur. Door hen ook te laten deelnemen aan de verkiezingen kunnen die thema’s hoger op de politieke agenda worden geplaatst”, zegt de kinderrechtencommissaris Vanobbergen.

Door een wisselmeerderheid met Groen en sp.a kan het stemrecht vanaf 16 jaar erdoor komen, maar dat willen de christendemocraten niet. “Dat is niet onze gewoonte”, zegt Michel Doomst (CD&V). Nochtans zijn de meeste experts pro stemrecht vanaf 16. Voor thema’s zoals de klimaatverandering, jeugdwerkloosheid, enz. … zijn experts van mening dat er door 16-jarigen stemrecht te geven “meer evenwicht in het vergrijzende kiespubliek” zal komen en de politieke besluitvorming dichter bij de leefwereld van de jongeren zal aansluiten.

Actua-Commissie, dinsdag 30 mei vanaf 18u op Actua-TV. Daarna doorlopend te bekijken in onze nieuwslus.

Facebooktwittermail