Zijn gestandaardiseerde toetsen in het onderwijs nodig?

Gestandaardiseerde toetsen

Onderwijsexperts van de Universiteit van Antwerpen pleiten voor de invoering van gestandaardiseerde toetsen in het onderwijs. Met deze toetsen zouden alle leerlingen in alle Vlaamse scholen op dezelfde momenten in hun schoolcarrière voor cruciale basisvakken, zoals talen en wiskunde, getest worden. Het katholiek en gemeenschapsonderwijs reageren niet enthousiast op dat idee. Tijdens de plenaire vergadering in het Vlaams Parlement vragen verschillende parlementsleden of zo een gestandaardiseerde test er effectief zal komen. Joris Vanderpoorten praat na met Ann Brusseel (Open Vld).

Vandaag kiezen leerkrachten zelf hoe ze toetsen opstellen en afnemen. Maar Antwerpse academici pleiten voor gestandaardiseerde toetsen, net zoals dat in onze buurlanden gebeurt. “De onderzoekers pleiten ervoor om de leerwinst beter in kaart te kunnen brengen. De onderzoekers willen gestandaardiseerde proeven, die gevalideerd zijn, graag veralgemeend zien. Zo kan elke school, vooral elke leerling en elke leerkracht, van de voordelen genieten. Dit naast de evaluaties en de persoonlijke aanpak van de leerkracht zelf”, zegt Ann Brusseel (Open Vld).

Vlaams minister van Onderwijs, Hilde Crevits (CD&V), liet in een interview met ‘De Standaard’ weten het voorgestelde systeem te laten onderzoeken. “Ik vind het persoonlijk een goede zaak. Het is goed om na te gaan waar men staat met het kwaliteitsbeleid en het onderwijsbeleid van de school. Zo kan men ook bekijken hoe men eventueel verbeteringen kan doen”, zegt de minister. Ze benadrukt wel dat de test enkel moet dienen om na te gaan hoe een leerling evolueert. “Het resultaat dat jongeren behalen op die test, mag niet bepalend zijn voor het verkrijgen van het getuigschrift”, klinkt het.

Studio Parlement (herhaling), zondag 6 augustus 2017 vanaf 18u op Actua-TV. Daarna doorlopend te bekijken in onze nieuwslus.

Facebooktwittermail