Staking De Lijn bij begin zomervakantie

De Lijn

Dit weekend staakt De Lijn in heel Vlaanderen naar aanleiding van de nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst. Vooral in de steden is er een duidelijk verschil in aanbod. Tijdens het vragenuurtje in het Vlaams Parlement eerder deze week pleitten de parlementsleden voor een minimale dienstverlening.

Vakbonden bij De Lijn riepen hun leden op om dit weekend te staken. Ze vroegen één dag het werk neer te leggen tussen vrijdag en volgende week maandag. De chauffeurs staken voor een beloofde loonsverhoging die er nog niet is en voor betere werkomstandigheden. “De stakingsaanzegging van De Lijn valt op een zeer slecht moment. Het is de vakantie-uittocht, er is sowieso al veel meer drukte op de wegen. Het is toch ook het begin van de solden. Heel wat mensen willen met de bus naar de stad en zullen dat niet kunnen doen tijdens het weekend”, zegt Karin Brouwers (CD&V).

Dit weekend ging het festival van Werchter ook van start. Door de staking liep de busrit dan ook minder vlot dan vorige jaren. “Ik twijfel er niet aan dat er chauffeurs zullen zijn, dat die mensen van goede wil die de reiziger effectief centraal willen stellen, en effectief willen dat De Lijn een performante organisatie is, klaar voor deze en misschien volgende eeuwen, er zijn en dat zij daaraan willen meewerken. Ik dank hen daar al op voorhand voor, voor het feit dat velen opnieuw beschikbaar zullen zijn en dat ze ervoor zullen zorgen dat de reiziger kan beschikken over de dienstverlening van De Lijn”, reageert minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA). Reizigers vinden een stand van zaken op de website van de vervoersmaatschappij. De staking duurt nog tot en met maandag.

Actua-Parlement, zaterdag 1 juli 2017 vanaf 18u op Actua-TV. Daarna doorlopend te bekijken in onze nieuwslus.

Facebooktwittermail