Sp.a en Groen verlaten boos de plenaire vergadering

Omdat het parlement het laatste woord niet kreeg na een discussie over CETA, besloten de oppositiepartijen Groen en sp.a de plenaire vergadering te verlaten. Volgens Vlaams minister-president Geert Bourgeois zal er niets meer veranderen aan het CETA-akkoord en zijn ze ‘uitonderhandeld’.

Bourgeois kaart aan dat er geen veranderingen zullen worden aangebracht, enkel verduidelijkingen. Bijvoorbeeld over het aparte rechtssysteem die moet tussenkomen tussen de geschillen. De Waalse regering en de oppositiepartijen Groen en sp.a hebben bezwaren over de (on)afhankelijkheid van deze rechters en of dit niet enkel in het voordeel zal spelen van grote multinationals.

‘Dit is geen ad hoc arbitrage, maar een rechtbank met rechters benoemd door zowel de Canadese als de Europese overheid’, aldus Bourgeois. Toen voorzitter Jan Peumans nog eens de kans gaf aan de minister-president om te reageren en zo het laatste woord kreeg, stapten de oppositiepartijen op. ‘Het parlement krijgt het laatste woord. Dat is een heilige regel’, aldus Bruno Tobback (sp.a).

Samenvatting vanaf 18u in Studio-Parlement met reacties van Rik Daems (Open VLD), Wouter Van Besien (Groen) en Bruno Tobback (sp.a). Daarna doorlopend te bekijken in onze nieuwslus.Facebooktwittermail