De Europese druk op Frankrijk inzake het Roma-dossier houdt aan. Als voorzitter van de Europese Unie dreigt België daar in een moeilijk parket te verzeilen.
Centraal in de discussie staat een vergadering die Frankrijk wil organiseren op 6 september tussen de grote Europese lidstaten. Ook ons land is als Europees voorzitter door Parijs uitgenodigd. Dat houdt in dat ontslagnemend staatssecretaris voor Migratie Melchior Wathelet naar Parijs zou mogen sporen. Die staat daar echter niet voor te springen. Op het kabinet van Wathelet luidt het dat de staatssecretaris zijn antwoord op de uitnodiging voorlopig in beraad houdt omdat Wathelet niet bevoegd is om over de toestand van de zigeuners te spreken – als zou blijken dat die kwestie aan tafel ter sprake komt. Concreet wil
België als Europees voorzitter niet gebruikt worden om het Franse en Italiaanse beleid tegenover de Roma indirect goed te keuren. Andere kleine lidstaten die niet uitgenodigd zijn, zouden dan weer wel graag hebben dat België aanschuift aan tafel om de oren goed open te houden tijdens de maaltijd. Frankrijk gebruikte dit soort informele ontmoetingen eerder al om met grotere lidstaten een akkoord te bereiken inzake justitie of binnenlandse zaken, en dat vervolgens te presenteren op de raad van de bevoegde ministers.
De zaak is ook al elke dag aan de orde op de persconferentie van de Europese Commissie. De woordvoerders van Europa pogen al dagen de lont uit het kruidvat te trekken. Ook nu weer is dat het geval. Volgens de commissie zal het dossier van de Roma immers niet ter sprake komen in Parijs.
Laat een reactie achter