Reportage over Albanese straatkinderen wint Actua-Talent 2016

Hogeschool Thomas More Mechelen valt opnieuw in de prijzen tijdens Actua-Talent, onze jaarlijkse zoektocht naar het beste eindwerk van pas afgestudeerde televisiemakers en journalisten in Vlaanderen. De reportage van Lien Scheers, Lise Dockx, Eva Hendriks, Jenka Van de Voorde, Lisa Boons, Cedric Van Rompaey en Tanja De Clerck veroverde de harten van juryleden Manuela Van Werde, Siegfried Bracke en Ivo Belet. Allemaal gaven ze het eindwerk het maximum van de punten.

Wereldwijd leven er 100 miljoen straatkinderen. Ook Albanië telt heel wat kinderen die niet naar school gaan, maar hun dagen al bedelend op straat doorbrengen. De meeste van deze kinderen behoren tot de Romacultuur.

De Kenedi Foundation is een organisatie die zich inzet voor de armen en zwakkeren van de maatschappij in Korçë, één van de grootste steden van Albanië. Zij helpen ook de straatkinderen door ze een aantal keren per week op te vangen in een dagcentrum. Zo proberen ze te voorkomen dat ze bedelen en in de criminaliteit terechtkomen. Ze willen ze op weg helpen om meer naar school te gaan en te werken aan een betere toekomst voor hen en hun familie. In de bekroonde reportage ontdek je als kijker de wereld van Suela (10), Xhevair (8) en Klisman (8) en maak je kennis met sociaal werkster Matilda (25).

Naast het eindwerk over de straatkinderen in Albanië zaten volgende reportages in onze finale:

– Partnergeweld tegen mannen, een reportage van Kaatje Lucas van de Arteveldehogeschool Gent,
– In een vingerknip, het eindwerk van Lauranne Harnie, studente aan de Masteropleiding Journalistiek van de VUB,
– Het directeurke van Boaz Timmermans en Niels Scheltiens uit Thomas More Mechelen,
– Liever links dan rechts, een reportage van Oscar Westrup, student aan LUCA School of Arts, campus NARAFI

De hele zomer lang toonde Actua-TV de eindwerken van pas afgestudeerde televisiejournalisten. Uit die inzendingen selecteerde de redactie van Actua-TV zelf een top vijf. Die vijf eindwerken werden onderworpen aan de kritische blik van een professionele vakjury, allemaal politici met een verleden in de journalistiek: Siegfried Bracke (N-VA), Ivo Belet (CD&V) en Manuela Van Werde (N-VA). Hun oordeel zag er als volgt uit:

* De prachtige beelden die Oscar Westrup maakte in het Verdronken Land van Saeftinghe leverde hem 1 punt op.
* Het eindwerk van Kaatje Lucas uit de Arteveldehogeschool in Gent over partnergeweld tegen mannen haalt 2 punten.

* Ook de reportage over het directeurke van Kampenhout, gemaakt door Boaz Timmermans en Niels Scheltiens van Thomas More Mechelen scoort 2 punten. Dat betekent dat we een ex aequo hebben op de derde plaats.

* De zilveren medaille gaat naar Lauranne Harnie van de VUB. Zij verzamelt 4 punten met haar pakkende eindwerk over verkeersongevallen.

Maar het is uiteindelijk het eindwerk over Albanië dat het meeste indruk maakt op onze juryleden. Alledrie beloonden ze deze reportage met goud. De groep studenten van Thomas More Mechelen gaat naar huis met het maximum van 9 punten en de titel Actua-Talent 2016. Proficiat aan de reportagemakers!

Het verslag van de jury is te bekijken op zaterdag 3 september vanaf 18u. Daarna zenden we ook het winnend eindwerk integraal uit.

Facebooktwittermail