Radicalisering: internet is een grote boosdoener volgens professor Lieven Pauwels

Radicalisering internet

Wat zijn de oorzaken van radicalisering? Volgens professor criminologie Lieven Pauwels is het internet een grote boosdoener. Ronselaars zijn via sociale media steeds op zoek naar gelijkgezinden. Dat zegt hij tijdens de parlementaire onderzoekscommissie naar de aanslagen van 22 maart.

Internet mag dan wel de verspreiding van radicalisme bevorderen, toch raadt professor Pauwels aan van radicale websites niet meteen te blokkeren. Volgens de professor gaan radicaliserende jongeren en ronselaars dan andere netwerken zoeken om met elkaar in contact te komen. Eenmaal het bestaan van de netwerken bekend is, kan er door de inlichtingendiensten, mits goede communicatie, meer controle worden uitgeoefend.

Professor Pauwels benadrukt wel dat er een duidelijk onderscheid moet gemaakt worden tussen de verschillende radicale websites. Websites waarop radicalisme gepropageerd wordt zijn verboden, want dat is in strijd met de Belgische grondwet.

Actua-Commissie: de getuigenis van professor Lieven Pauwels in de onderzoekscommissie over de aanslagen van 22 maart. Vanaf 18u in de nieuwslus.

Facebooktwittermail