Politicoloog Bart Maddens: “Bart De Wever zit in slechte papieren”

Voor politicoloog Bart Maddens is het duidelijk, N-VA voorzitter Bart De Wever mag dan al de verkiezingen hebben gewonnen als informateur van zowel de Vlaamse als de federale regering maakt hij weinig kans. Daarvoor hebben de traditionele partijen CD&V, Open VLD en SP.a te weinig kiezers verloren bij de federale verkiezingen. De overwinning van N-VA is eigenlijk een vestzak broekzak operatie aan de rechterzijde met weinig impact op het centrum. De klassieke partijen zitten op een dieptepunt maar ze stagneren daar wel. Federaal winnen CD&V en Open VLD zelfs een zetel bij waardoor ze meteen ook voor een Vlaamse meerderheid in de Kamer zorgen.

Het gesprek met Maddens is opgenomen op het moment dat Bart De Wever bij koning Filip zit om te horen dat hij tot informateur is benoemd. Maddens voorspelt tijdens het gesprek met Actua-TV ook de snelle interventie van de koning. De Wever snel als informateur benoemen gaat in tegen de ambitie van de N-VA-voorzitter om eerst een Vlaamse regering te vormen en pas daarna federaal te werken. Nu wordt De Wever verplicht die chronologie om te keren. “Dat is misschien wel een vernedering voor een republikein en regionalist.” zo zegt Maddens.

Op Vlaams niveau wordt N-VA geconfronteerd met CD&V en misschien nog meer met het ACW. “Het ACW is niet vergeten wat Peter Dedecker van N-VA heeft gedaan en zal alles in het werk stellen om N-VA buiten de regering te houden.” aldus Maddens. Indien CD&V het spel goed speelt, kan de partij zowel de minister-president als de premier leveren. Cru gesteld komt de huidige onderhandeling er op neer dat N-VA alle verantwoordelijkheid voor het mislukken van een ‘rechtse’ coalitie bij CD&V moet proberen te leggen terwijl CD&V zoveel mogelijk toegevingen van N-VA moet losweken om die daarna tegen de Vlaams-nationalisten te kunnen gebruiken. De Franstalige partijen kunnen daarbij rustig van de zijlijn toekijken.

Actua-Verkiezingen 2014 met Bart Maddens, nu te bekijken in de nieuwscarrousel van Actua-TV.

Facebooktwittermail