Patricia Ceysens (Open VLD): “CD&V is geen garantie op centrum-rechts beleid”

“Een coalitie N-VA/CD&V is nog geen garantie op een centrum-rechts beleid”. Dat zegt Open VLD-Kamerlid Patricia Ceysens in Actua-Debat. “Vorige coalities leren dat het ACW zo zwaar gaat wegen op CD&V dat er van centrum-rechts niet veel zal overschieten.”

Ceysens pleit dan ook voor een ‘Braziliaanse coalitie’ van N-VA, Open VLD en Groen. “Dat is een centrum-rechts economisch beleid met groene toetsen die staan voor creativiteit en originele oplossingen.”

Ceysens gaat in Actua-Debat in gesprek met Voka-topman Jo Libeer over de manier waarop bedrijven zich moeten mengen in het politieke debat. Beiden worden ook geconfronteerd met Werner Niemegeers die een pleidooi houdt voor stemrecht voor bedrijven. Op basis van het adagium ‘no taxation without representation’ kunnen vennootschappen die belastingen betalen en geen subsidies ontvangen in het voorstel stemrecht krijgen. Het gaat in België over om en bij 400.000 vennootschappen. Die zouden goed zijn voor zeven zetels in het federale parlement. Ceysens vindt dat een origineel idee dat alvast het voordeel heeft er aan te herinneren dat het de bedrijven zijn die instaan voor de productie van toegevoegde waarde. Wel twijfelt ze aan de uitvoerbaarheid er van. Jo Libeer heeft het fundamenteel moeilijker met het voorstel. Volgens de Voka-topman kan je geen democratie gaan uitbouwen gericht naar doelgroepen toe.

Actua-Debat met Patricia Ceysens, Jo Libeer en Werner Niemegeers over bedrijven en politiek, zaterdag 14 juni 2014 om 12 uur op Actua-TV, daarna te herbekijken in de nieuwscarrousel.

Facebooktwittermail