Ontroerend Goed met Marlène de Wouters en Bo Coolsaet

Bo Coolsaet: “Religies die de vrouw als minderwaardig beschouwen, kennen de liefde niet”

Ontroerend Goed, het vastgoedprogramma van Actua TV in presentatie van Marlène de Wouters, neemt ons deze week mee naar Wuustwezel. Daar worden we ontvangen op het domein van Bo Coolsaet, bekend als chirurg en uroloog maar ook als auteur van de bestseller ‘Het Penseel van de Liefde’, een boek dat in liefst zestien talen werd vertaald en baanbrekend was voor het doorbreken van het taboe rond de mannelijke, volgens sommigen macho, seksualiteit. Het domein van Bo Coolsaet luistert naar de naam D’Uylenburgh, een naam die het dankt aan de bekende dichter Maurice Gilliams, destijds een vriend aan huis. De sneeuw geeft het geheel een apart karakter. Telkens wanneer je je omdraait zie je bij wijze van spreken een ander huis. Het interieur van het ruime landhuis wordt overheerst door een combinatie van open haarden, huiselijke warmte, unieke kunstwerken en persoonlijke toetsen. Onmiskenbaar in huis aanwezig is Hugo Claus, een andere vriend des huizes. De inspiratie was hier wederzijds. De ezel van Coolsaet inspireerde Claus tot een gedicht met de volgende aanzet: [I]
Deze ezel heet Ambroos. Hij drentelt langs hond en lam. Tussen zijn saffraangele tanden zit een halve boterham, ambrosia. [/I]

Coolsaet is niet enkel een innemende persoonlijkheid, hij is ook een bevlogen spreker die op een onbevangen en open manier ingaat op menselijke problemen rond intimiteit, relaties, frustraties en affectie. Een van zijn boeken luistert naar de titel “De magie van de moederschoot”. Dat brengt ons bij de moeder-kind relatie. En Bo Coolsaet illustreert dit met een erg persoonlijk verhaal.

Liefde, affectie en relaties zijn ook tekenend voor de maatschappij waarin we leven. En ook daar durft Coolsaet spijkers met koppen te slaan. “Mannen die hun vrouwen ‘gebruiken’ of in bepaalde religies een vrouw als minderwaardig beschouwen, kennen de liefde niet.” zo stelt hij boudweg.

Ontroerend Goed met Bo Coolsaet en in presentatie van Marlène de Wouters, zaterdag 23 januari om 12u00 op ActuaTV, daarna te herbekijken in de carrousel. Vanaf volgende week is het programma opvraagbaar in Actua+, het video-on-demand kanaal van ActuaTV.

Facebooktwittermail

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*