Ons land aan de vooravond van een nieuwe, federale regering

Na meer dan 18 uur onderhandelen is de kogel dan toch eindelijk door de kerk. De regeringsonderhandelaars hebben de laatste horde genomen: de beslissing over het aantal ministerposten en hoe die verschillende posten over de 6 partijen verdeeld moeten worden. Actua-TV maakte voor u een overzicht.

Met de eindmeet in zicht sleepte de ultieme onderhandelingsronde toch nog langer aan dan verwacht. Maar na de marathonvergadering werd er al een tipje van de sluier opgelicht over de samenstelling van Di Rupo I. In die nieuwe regering zullen 13 ministers en 6 staatssecretarissen worden benoemd. Ter vergelijking: in de regering van lopende zaken waren 15 ministers en 7 staatssecretarissen actief. Die verdeling is nodig om een taalevenwicht te vinden tussen beide landsdelen: 9 leden van de nieuwe bewindsploeg zijn Franstalig, 10 Nederlandstalig, met aan het hoofd een taalneutrale premier.

Vanmiddag is ook duidelijk geworden welke partijen welke bevoegdheden hebben weten binnen te rijven. Over de specifieke namen van de ministers en staatssecretarissen in spé zou er in de loop van de avond meer duidelijkheid moeten zijn.

Beginnen doen we bij de PS. Zoals verwacht zullen de Franstalige socialisten met Elio Di Rupo de premier afleveren. Daarnaast krijgt de grootste partij van Wallonië ook de portefeuilles van Sociale Zaken, Volksgezondheid en Overheidsbedrijven in handen. Naast de premier, 2 ministers en een staatssecretaris mag de PS ook de kamervoorzitter aanduiden.

De Vlaamse socialisten moeten het stellen met 2 ministers en een staatssecretaris, in de domeinen Economische Zaken, Werk en Fraudebestrijding. Daarmee zou voormalig koninklijk bemiddelaar Johan Vande Lanotte naast de felbegeerde begrotingspost grijpen. Daarnaast behoort ook ex-sp.a voorzitster Caroline Gennez bij de kanshebbers.

De Franstalige liberalen mogen 3 ministers leveren, bevoegd voor Buitenlandse Zaken, Begroting en KMO. Vooral de naam van Didier Reynders doet de ronde, al is hij door bepaalde onderhandelaars bestempeld als ‘persona non grata’ voor de functie van Minister van Financiën. Het kabinet van Buitenlandse Zaken zou een alternatief kunnen bieden. Andere namen die de ronde doen zijn die van ontslagnemende ministers Olivier Chastel en Sabine Laruelle.

Open VLD mag net als sp.a 2 ministers en een staatssecretaris leveren. De partij van voorzitter Alexander De Croo mag zich nog tot 2014 over de vraagstukken inzake Pensioenen, Justitie en Asiel en Migratie buigen. Ontslagnemende ministers Annemie Turtelboom en Vincent Van Quickenborne lijken al zeker te mogen zijn van een plaats in de nieuwe, federale ploeg.

De christendemocraten dan. CDH mag een minister en een staatssecretaris leveren en haalde ook de portefeuille van Binnenlandse Zaken binnen. Namen die hier vooral genoemd worden zijn die van voormalig voorzitster Joëlle Milquet en Melchior Wathelet. CD&V haalde dan weer 2 ministerposten binnen. De partij mag daarnaast ook 2 staatssecretarissen en de Senaatsvoorzitter leveren. Voor de portefeuille van Financiën wordt Steven Van Ackere genoemd als opvolger voor Didier Reynders. Als Minister van Defensie lijkt het logisch dat Pieter De Crem op post zou blijven, al wordt hij ook genoemd als mogelijke voorzitter van de Senaat. Voor de overige regeringsposten doet ook de naam van Justitieminister Stefaan De Clerck de ronde. Al zou het kunnen dat de CD&V ook een beroep doet op enkele underdogs om de rangen te versterken. In dat geval kan de partij terugvallen op ervaren parlementsleden zoals Servais Verherstraeten, Hendrik Bogaert of Nathalie Muylle.

Verwacht wordt dat de nieuwe ploeg morgen de eed aflegt bij de koning. Daarna zou er een korte, eerste ministerraad volgen, zodat de regeerverklaring donderdag voorgelezen kan worden in het parlement.

Facebooktwittermail

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*