NADO Vlaanderen speelde whereabouts Tom Boonen door aan BBI

Tom Boonen
Foto: Brassynn

De fiscale moeilijkheden die Tom Boonen omstreeks het jaar 2010 had inzake domiciliefraude, zijn het gevolg van zijn whereabouts. De BBI heeft de whereabouts van de wielrenner opgevraagd bij het NADO Vlaanderen (Nationaal Anti-Doping Agentschap, nvdr) en ook gekregen. Uit die gegevens bleek dat Boonen gedurende een periode van 12 maanden geen minuut aanwezig is geweest in Monaco. En dat was meteen ook het voorgelegde bewijs door de BBI.

“Dit gaat ver”

In een gesprek met sportjournalist Rik Lamoral reageert sportanalist Jean-Marie Dedecker verbaasd:

“Ik vind dit een dubieuze praktijk. Die whereabouts zijn compleet persoonlijke gegevens. Het zijn zelfs medische gegevens. Die behoren dus tot de privé-sfeer. Ik heb mijn bedenkingen bij het feit dat de BBI via het NADO die gegevens uit de databanken van het WADA (Wereldantidopingagenschap) zomaar krijgt. Waar eindigt zoiets? Een atleet die in een echtscheidingsprocedure verwikkeld is, kan dan ook geconfronteerd worden met dezelfde soort gegevens en moet zich dan gaan verantwoorden over waar hij zich op een gegeven moment bevond. Dit gaat ver, het is een gevaarlijk precedent. Het is de taak toch niet van het NADO om zich op basis van de gegevens waarover ze beschikken van onze atleten, als een privé-detective te gedragen?”

Minnelijke schikking

Begin februari van dit jaar kreeg Tom Boonen, samen met nog enkele andere mensen uit het wielermilieu, van het parket van Kortrijk een voorstel tot minnelijke schikking in de fraudezaak. Boonen en de acht andere verdachten sloten een deal met zowel de fiscus als het parket. Ze betaalden hun belastingen aan de Bijzondere Belastingsinspectie en nog een boete van 60 procent aan het parket. Volgens verschillende bronnen bedroeg de afkoopsom van Boonen net geen € 3 miljoen.

Jean-Marie Dedecker over het gebruik van de whereabouts in het fiscaal onderzoek over de verblijfplaats van Tom Boonen: maandag 7 november vanaf 18u30 op ActuaTV.

Lees het hele verhaal over Tom Boonen en zijn domicilie-perikelen op de website derijkstebelgen.be

Facebooktwittermail