Moeten allochtone ouders zich meer engageren in de schoolcarrière van hun kinderen?

Allochtone leerlingen

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) riep afgelopen week specifiek allochtone ouders op om meer betrokken te zijn bij de schoolcarrière van hun kinderen. “Het is van groot belang dat ouders actief betrokken zijn bij het leren van Nederlands en bij het schoolse gebeuren”, aldus de minister. Jongeren met een migratie-achtergrond hebben vaak slechtere schoolresultaten. De tweede generatie doet het vaak ook niet beter dan de eerste generatie. Volgens de minister zou een betere participatie van de ouders de schoolresultaten verbeteren.

De uitspraken van minister Crevits kregen de afgelopen week veel kritiek. De plenaire vergadering van het Vlaams Parlement opende dan ook met een actualiteitsdebat over de problematiek en de reactie van de minister. Oppositiepartijen sp.a en Groen noemden de uitspraken van Crevits polariserend, kwetsend en verwijtend. “Waarom koos u één groep te viseren, ouders met migratieroots? U hebt mensen op hun ziel getrapt en gekwetst”, stelde sp.a-parlementslid Caroline Gennez.

De minister is het niet eens met de kritiek van de oppositie en blijft achter haar uitspraken staan. Volgens haar waren die uitspraken ook helemaal niet polariserend of beledigend bedoeld. “Ze zijn een uitgestoken hand, een vraag naar betrokkenheid van de ouders”, klonk het.

Joris Vanderpoorten praat na met minister Hilde Crevits en parlementslid Güler Turan (sp.a) in een nieuwe aflevering van Studio Parlement.

Studio Parlement: woensdag 8 maart vanaf 18u op Actua-TV. Daarna doorlopend te bekijken in onze nieuwslus.

Facebooktwittermail