Mensen met psychische problemen mijden zorg

Eén op de twee Vlamingen kampt ooit tijdens zijn of haar leven met een psychologisch probleem. Elke dag ondernemen 28 Vlamingen een zelfmoordpoging, 3 Vlamingen overlijden dagelijks door suïcide. Toch raadpleegde slechts 4% van de Vlamingen een psychotherapeut of  psycholoog.

De huidige samenleving legt te veel druk op alle burgers en de psychisch kwetsbare mensen in het bijzonder. Uit recent onderzoek blijkt namelijk dat 29% van de Vlamingen (ouder dan 15 jaar) recentelijk psychische problemen heeft doorgemaakt. Voor 27% van het langdurig ziekteverzuim geeft men als oorzaak geestelijke gezondheid aan. Elke dag ondernemen 28 Vlamingen een zelfmoordpoging, 3 Vlamingen overlijden dagelijks door suïcide. Toch raadpleegde slechts 4% van de Vlamingen een psychotherapeut of  psycholoog.

In een voorstel van resolutie dringen Vlaams parlementsleden (Elke Van den Brandt, Elisabeth Meuleman, An Moerenhout en Imade Annouri)  erop aan dat de geestelijke gezondheidszorg een integraal en volwaardig deel moet worden van de gezondheidszorg. Alsook moet het budget van de geestelijke gezondheidszorg op een doeltreffende manier worden ingezet. Vandaag gaat er 80% van het budget naar opnames. België heeft, na Japan, het hoogste aantal psychiatrische bedden. Daarnaast moet men meer overstappen van een beleid gericht op curatieve zorg naar een beleid gericht op preventieve zorg.

Actua-Commissie, dinsdag 17 januari 2017 vanaf 18u op Actua-TV. Daarna doorlopend te bekijken in onze nieuwslus.

Facebooktwittermail