In memoriam: de State of the European Union van Jef Lambrecht

Op zondag 11 september is gewezen journalist Jef Lambrecht overleden aan de gevolgen van kanker. Hij werd 68 jaar. Hij werkte van 1978 tot 2010 bij de nieuwsdienst van de openbare omroep. Hij volgde de culturele actualiteit en het Midden-Oosten, Pakistan en Afghanistan en schreef ook verschillende boeken.

Op donderdag 7 mei 2015 kreeg auteur en ex-journalist Jef Lambrecht de eer om zijn ‘State of the European Union‘ uit te spreken. Lambrecht wijdde zijn uiteenzetting in de Koepelzaal van het Vlaams parlement aan het post­tijdperk na de Arabische Lente van 2011 en de opkomst van IS (Islamitische Staat). Zijn nieuw boek, ‘IS, het nieuw terrorisme van Daesh en de ondergang van het Moslimbroederschap’, was een kapstok van zijn keynote.

Heeft de Arabische Lente uiteindelijk iets teweeggebracht? Hoe zal Europa evolueren tegenover de dreiging vanuit het Midden­Oosten? En moeten wij, de burgers, ons überhaupt zorgen beginnen maken?

Naar aanleiding van het recente overlijden van Jef Lambrecht zendt ActuaTV zijn ‘State of the European Union’ opnieuw uit.

Ryckevelde vzw organiseert elk jaar, in samenwerking met het Vlaams Parlement en het Vlaams-Europees verbindingsagentschap (Vleva), de ‘State of the European Union’, naar analogie van de Amerikaanse variant. Deze toespraak vindt plaats in de week van de Dag van Europa, de officiële feestdag van de Europese Unie op 9 mei.

In memoriam: Jef Lambrecht. Maandag 12 september om 18u30 op ActuaTV (Telenet, kanaal 42). Daarna 24 uur lang te bekijken in de nieuwslus.

Facebooktwittermail