Medium Pink Turquoise, Kunst in de Senaat

Op de Internationale Vrouwendag is het kunstwerk ‘Medium Pink Turquoise’ van Ann Veronica Janssens ingehuldigd in de Senaat. Ann Veronica Janssens is een internationaal bekende kunstenares. Ze wordt vaak beschreven als ‘beeldhouwer van het licht, van het geluid en van de ruimte’.
In de Salons van het voorzitterschap van de Senaat had Senaatsvoorzitter Armand De Dedecker de eer om het kunstwerk officieel in te huldigen. Als zoon van een schilder heeft hij een bijzondere interesse voor de creatie van een kunstwerk en het gevoel daarbij van de kunstenares.

De burgemeester van Ukkel overhandigt aan het eind van zijn toespraak een boeket bloemen aan de kunstenares.
En niet alleen De Decker is gecharmeerd door het oeuvre, ook Olga Zrihen, Quaestor van de Senaat is enthousiast over het werk. Als voorzitter van de Commissie Kunst in de Senaat heeft zij een raadgevende rol bij het beheer van het kunstpatrimonium van de Senaat. In 2008 nam de commissie het initiatief om de zestigste verjaardag van het vrouwenstemrecht in België te vieren met een vierjarig project dat bedoeld was om ieder zittingsjaar een kunstwerk aan te kopen met ofwel ‘de vrouw’ als thema, ofwel een werk van een Belgische kunstenares. In 2009 heeft Ann Veronica Janssens exclusief voor de Senaat een conceptueel kunstwerk uitgedacht dat de projectie is van een geometrisch gekleurde lichtvorm op een muur, met als belangrijkste aspecten het licht en de schilderachtigheid.
In overleg met de Commissie Kunst in de Senaat verkoos de kunstenares de huidige plaats van het kunstwerk boven de Commissiezaal K waar het oorspronkelijk voor bedoeld was. Volgens haar laat de relatieve duisternis de kleurenvermenging veel beter tot uiting komen. De kleuren verwijzen in zekere zin ook naar de kleuren die gewoonlijk worden gebruikt voor politieke partijen. Hun vermenging duidt niet alleen op noodzakelijke coalities, maar verbeeldt eveneens dat de waarheid nooit helemaal wit of zwart is, maar bestaat uit talloze gradaties en nuances.

Wat het kunstwerk zelf betreft; de projectoren zijn uitgerust met een halogeenlamp en een dichroïsch glas. De lichtprojectie bestrijkt minstens een lengte van 3.3 meter en een hoogte van 3 meter. In 2010 en 2011 zal de Commissie nog werken aankopen ter gelegenheid van de zestigste verjaardag van het vrouwenstemrecht in België.

Facebooktwittermail

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*