“Dringend een zevende staatshervorming nodig”

Speeddate Forum van de patiënt

De belangrijkste conclusie die Lieven Annemans, gezondheidseconoom en auteur van ‘De prijs van uw gezondheid’, maakt na afloop van de speeddate van politici met patiënten en mantelzorgers is dat de Wetstraat dringend werk moet maken van een zevende staatshervorming.

“De problemen waarmee de patiënten, zieken of mantelzorgers geconfronteerd worden, wijzen erop dat een nieuwe staatshervorming aan de orde is. Niet om ideologische redenen maar puur omwille van de manke organisatie van het systeem. Ofwel moeten er meer bevoegdheden naar Vlaanderen gaan, ofwel moeten we durven herfederaliseren. Momenteel zijn de bevoegdheidsverdelingen zeer onlogisch en leiden ze tot situaties waarbij onze politici de mensen niet meer kunnen helpen.”

Journalist Jan-Frederik Abbeloos, de tweede observator, moet dit beamen: “De vraagstellers kregen heel vaak te horen dat hun probleem valt onder ofwel de federale of Vlaamse bevoegdheid. Daar hebben die mensen natuurlijk niets aan. Die bevoegdheidsverdeling valt niet makkelijk uit te leggen en is niet altijd zinvol. Je merkt dat het de burgers frustreert en dat ze met zo’n antwoord geen genoegen nemen. Het moet een les zijn voor politici. Zelfs al is het hun domein niet, zorg dat het antwoord verder reikt dan ‘sorry, het is mijn domein niet.'”

Speeddate

Een van de hoogtepunten van het Forum voor de patiënt en mantelzorger (georganiseerd door Samana, het vroegere CM Ziekenzorg) is de speeddate. In dat concept zitten politici uit verschillende partijen van het Vlaamse en federale niveau aan een tafeltje te wachten op burgers met een vraag. Wij plaatsen onze camera’s aan zo’n tafel om mee te kijken. Daardoor zijn we getuige van boeiende dialogen, moeilijke vragen en bijzondere getuigenissen.

In het ICC te Gent stonden op zaterdag 24 september 6 parlementsleden ter beschikking van een groep kritische burgers: Bart Van Malderen (sp.a, Vlaams Parlementslid en voorzitter van de commissie Welzijn), Anne Dedry (federaal parlementslid voor Groen), Peter Persyn (N-VA, Vlaams parlementslid), Nathalie Muylle (CD&V, federaal parlementslid), Griet Coppé (CD&V, Vlaams Parlementslid) en Freya Saeys (Open Vld, Vlaams Parlementslid).

Speeddate Forum van de patiënt

Deze politici kregen vragen voorgeschoteld over volgende thema’s: misbruiken met parkeerkaarten, de wet op de patiëntenrechten, een koepel voor mantelzorgorganisaties, de erkenning van patiëntenverenigingen, permanente opvang voor volwassenen met een psychische beperking, het wegwerken van de wachtlijsten en de extra belasting op het vakantiegeld voor chronische zieken.

Deze extra lange aflevering van Actua-Zorg kan u bekijken vanaf zaterdag 18u (Telenet, kanaal 42). Daarna 24 uur lang in de nieuwslus.

Facebooktwittermail