Koningsfeest in het federale parlement

Zoals elk jaar wordt in het Federale parlement op 15 november het Koningsfeest georganiseerd. ActuaTV brengt een uitgebreid verslag van deze burgerlijke plechtigheid die wordt bijgewoond door de hele koninklijke familie, met uitzondering van het koningspaar zelf.

5 november werd vroeger de ‘Dag van de Dynastie’ genoemd, maar heet tegenwoordig ‘Koningsfeest’. 15 november is in de Germaanse liturgie de naamdag van Leopold, dat is de naam van de eerste Belgische koning, terwijl het in de Katholieke Kerk de naamdag is van Albert, de derde koning in het Belgische koningshuis.

Sinds 2001 nodigt het federaal Parlement van België op 15 november de belangrijkste vertegenwoordigers van het verenigingsleven uit voor een huldebetoon aan de koning, in aanwezigheid van leden van de Koninklijke Familie en van hoogwaardigheidsbekleders. Federale ministeries zijn op deze dag gesloten.

Dit jaar is het Europees jaar van het vrijwilligerswerk. Kamervoorzitter André Flahaut en Senaatsvoorzitter Sabine de Bethune nodigden daarom een 350-tal vrijwilligers uit die, in aanwezigheid van de leden van de Koninklijke familie en parlementsleden, in de bloemetjes worden gezet.

Zowel senaatsvoorzitter Sabine de Bethune, kamervoorzitter André Flahaut als aftredend eerste minister Yves Leterme spreken de aanwezige politici en genodigden toe.

De plechtigheid van 15 november wordt traditioneel afgerond door een bijzondere interpretatie van de Brabançonne, het nationaal volkslied.
Dit jaar wordt de uitvoering van de Brabançonne verzorgd door de cellist Sébastien Walnier. Walnier is cellosolo aan het orkest van de Koninklijke Muntschouwburg te Brussel en is docent cello aan het IMEP te Namen.

Voor de eerste keer wordt ook het Europese volkslied gespeeld. Het Europese volkslied is een gedeelte uit de negende symfonie die in 1823 werd gecomponeerd door Ludwig van Beethoven. In 1985 maakten de staatshoofden en regeringsleiders van de Europese Unie van het thema van “Ode aan de vreugde” van Beethoven het officiële volkslied van de Unie.

Facebooktwittermail

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*