Koningsfeest in het Federaal Parlement, editie 2016

Koningsfeest 2016

Zoals elk jaar wordt in het Federaal Parlement op 15 november het Koningsfeest georganiseerd. Actua-TV neemt u mee naar de Senaat en brengt een uitgebreid verslag van deze burgerlijke plechtigheid die wordt bijgewoond door de hele koninklijke familie, met uitzondering van het koningspaar zelf. Het centrale thema van de ceremonie is ‘leven in een geglobaliseerde wereld’.

5 november werd vroeger de ‘Dag van de Dynastie’ genoemd, maar heet tegenwoordig ‘Koningsfeest’. 15 november is in de Germaanse liturgie de naamdag van Leopold, dat is de naam van de eerste Belgische koning, terwijl het in de Katholieke Kerk de naamdag is van Albert, de derde koning in het Belgische koningshuis.

Ceremonie in de Senaat

Sinds 2001 nodigt het federaal Parlement van België op 15 november de belangrijkste vertegenwoordigers van het verenigingsleven uit voor een huldebetoon aan de koning, in aanwezigheid van leden van de Koninklijke Familie en van hoogwaardigheidsbekleders. Federale ministeries zijn op deze dag gesloten.

De ceremonie in het halfrond van de Senaat wordt geopend door Let’s Go Urban. Deze groep dansers brengen een choreografie die de vermenging van mensen uit alle streken van de wereld uitbeeldt.

Siegfried Bracke, voorzitter van de Kamer van volksvertegenwoordigers, en mevrouw Christine Defraigne, voorzitster van de Senaat, ontvangen alle genodigden in het Federaal Parlement. Dit gebeurt in aanwezigheid van Koning Albert en Koningin Paola, van Prins Lorenz en Prinses Astrid, van senatoren en volksvertegenwoordigers. Ook Prins Laurent neemt plaats in het rode pluche van de Senaat.

Brabançonne als afsluiter van Koningsfeest

De plechtigheid van 15 november wordt traditioneel afgerond door de Brabançonne. Dit jaar brengen Patrick Riguelle, Jan Hautekiet en Benjamin Schoos een bijzondere interpretatie van het nationaal volkslied.

Voor de zesde keer wordt ook het Europese volkslied gespeeld. Het is een gedeelte uit de negende symfonie die in 1823 werd gecomponeerd door Ludwig van Beethoven. In 1985 maakten de staatshoofden en regeringsleiders van de Europese Unie van het thema van “Ode aan de vreugde” van Beethoven het officiële volkslied van de Unie. De uitvoering ervan wordt verzorgd door het Kwintet van de Koninklijke muziekkappel van de Luchtmacht.

Actua-Nieuws: een uitgebreid verslag van de Koningsdag. Dinsdag 15 november vanaf 18u op Actua-TV. Daarna 24 uur lang te bekijken in onze nieuwslus.

Facebooktwittermail