Koningsfeest 2013

Zoals elk jaar wordt in het Federale parlement op 15 november het Koningsfeest georganiseerd. ActuaTV brengt naast de rechtstreekse uitzending ook een uitgebreid verslag van deze burgerlijke plechtigheid die wordt bijgewoond door de hele koninklijke familie, met uitzondering van het koningspaar zelf.

15 november

15 november werd vroeger de ‘Dag van de Dynastie’ genoemd, maar heet tegenwoordig ‘Koningsfeest’. 15 november is in de Germaanse liturgie de naamdag van Leopold, dat is de naam van de eerste Belgische koning, terwijl het in de Katholieke Kerk de naamdag is van Albert, de derde koning in het Belgische koningshuis.

Sinds 2001 nodigt het federaal Parlement van België op 15 november de belangrijkste vertegenwoordigers van het verenigingsleven uit voor een huldebetoon aan de koning, in aanwezigheid van leden van de Koninklijke Familie en van hoogwaardigheidsbekleders. Federale ministeries zijn op deze dag gesloten.

De plechtigheid wordt bijgewoond door Koning Albert II en Koningin Paola, Astrid en Lorenz en Laurent en Claire. Ook Herman Van Rompuy, voorzitter van de Europese Raad en eerste minister Di Rupo zijn aanwezig.

Europese burger

Het Koningsfeest staat dit jaar in het teken van de Europese burger. De provincies werken mee aan de organisatie van dit evenement dat verschillende burgerschapsprojecten in de kijker zet.

Zowel senaatsvoorzitter Sabine de Bethune, kamervoorzitter André Flahaut als eerste minister Elio Di Rupo spreken de aanwezige politici en genodigden toe. Ook Herman Van Rompuy krijgt het woord.

Brabançonne

De plechtigheid van 15 november wordt traditioneel afgerond door een bijzondere interpretatie van de Brabançonne, het nationaal volkslied.

Dit jaar wordt de uitvoering van de Brabançonne verzorgd door de BJ Scott en Leki. Leki is de artiestennaam van Karoline Kamosi, een hiphop-artieste met een Congolese roots die tegenwoordig in België woont. Met een carrière van 18 jaar achter zich en vier albums achter haar naam, kan Leki zich een veteraan in de sector noemen.

Sinds 2010 besteedt Leki haar tijd en energie aan haar humanitair project: de bouw van een gezondheidscentrum in het geboortedorp van haar vader in Congo. Daarnaast is ze volop bezig met het schrijven van haar toekomstig album ‘The Journey’.

Beverly Jo of B. J. Scott is een Amerikaanse singer-songwriter die momenteel in Brussel woont. Ze werd van kindsbeen af al ondergedompeld in de folk-, blues-, rock- en soulmuziek. Ze zong op alle Europese podia en belandde een twintigtal jaar geleden in Brussel, nog steeds haar huidige honk.

Ze is ook jurylid in The Voice Belgique, de Waalse editie van de zangwedstrijd The Voice. In Alabama werkt ze aan haar nieuwe voorstelling “Swamp Cabaret” en aan de opname van haar volgend album.

Voor de derde keer wordt ook het Europese volkslied gespeeld. Het is een gedeelte uit de negende symfonie die in 1823 werd gecomponeerd door Ludwig van Beethoven. In 1985 maakten de staatshoofden en regeringsleiders van de Europese Unie van het thema van “Ode aan de vreugde” van Beethoven het officiële volkslied van de Unie. De uitvoering ervan wordt verzorgd door de Koninklijke Muziekkapel.

Facebooktwittermail