Karel De Gucht onthult beleidsvisie

In het Europees Parlement in Brussel heeft de hoorzitting van de Belgische kandidaat-eurocommissaris voor Handel, Karel De Gucht, plaatsgevonden. Karel De Gucht zetelt sinds juli 2009 in de Commissie. Eerst was hij bevoegd voor ontwikkelingssamenwerking, maar eind november vroeg Commissievoorzitter Barroso hem de prestigieuze portefeuille van Handel over te nemen in de nieuwe Commissie.
In zijn inleidende toespraak benadrukte Karel De Gucht dat vrijhandel en open markten ‘geen doel op zich’ mag zijn, maar ‘een instrument om welvaart, stabiliteit en ontwikkeling te genereren’. Ook benadrukte De Gucht dat internationale handel een ‘krachtige motor’ voor nieuwe economische groei kan zijn in tijden van crisis. Hij stelde dat ‘je groei vooral in het buitenland moet zoeken’.

De Gucht somde vijf prioriteiten op: het versterken van het multilaterale handelssysteem in de schoot van de Wereldhandelsorganisatie en het afronden van de nieuwe vrijhandelsonderhandelingen, het uitdiepen van relaties met onder meer India en Latijns-Amerika, het upgraden van de economische samenwerking met de Verenigde Staten en China, het afronden van de economische partnerschapsakkoorden met ontwikkelingslanden en het ondersteunen van Europese bedrijven.
Het Europees Parlement organiseert op 26 januari een vertrouwensstemming. Nadien kan de nieuwe Commissie aan de slag.

Facebooktwittermail

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*