Karel Anthonissen: “Situatie in België is erger dan in Luxemburg”

Volgens Karel Anthonissen is het gebruik van zogenaamde rulings met de belastingsdiensten erger in België dan in Luxemburg. Anthonissen zegt dat in een Actua-TV Debat met professor Michel Maus over Luxleaks. Daarbij komt ook het dossier ter sprake van de multinational AB Inbev die via wettelijke rulings zijn aanslagvoet kon verlagen van 30 naar 6 procent in België. Anthonissen is gewestelijk directeur van de BBI (Bijzondere Belastingsinspectie) maar zegt in deze uitdrukkelijk in eigen naam te spreken. “Ik denk persoonlijk dat het in België nog erger is dan in Luxemburg”, zo zegt Anthonissen. “In Luxemburg betaalt niemand veel belastingen. In België is er een enorme discrepantie. We zitten in Brugge, Gent en Antwerpen mensen zware rekeningen te sturen terwijl in Brussel bij manier van spreken de vrijkaarten de deur uitvliegen. Het is een beetje zoals bij de opera in Gent, op de eerste rijen zitten de vrijkaarten en het volk zit achteraan met dure tickets.” Verder in het gesprek, gemodereerd door Werner Niemegeers, gaan beiden ook in op een mogelijke vermogenswinstbelasting in België.

Aansluitend bij het gesprek met Anthonissen gaat Michel Maus ook in debat met Francis Desterbeck, advocaat-generaal aan het Hof van Beroep te Gent. Centraal in dat debat staat de vraag of minnelijke schikkingen waarbij fraudedossiers worden afgekocht nog wel zinvol zijn.

Actua-Debat met Michel Maus, professor Fiscaal Recht VUB/UA, Francis Desterbeck, advocaat-generaal Hof van Beroep Gent en Karel Anthonissen, moderator: Werner Niemegeers. Zaterdag 6 december, 12u00 op Actua-TV, daarna te herbekijken in de nieuwscarrousel.

Facebooktwittermail