In de Kamer is er hevig gedebatteerd over de beleidsverklaring van premier Michel. Maar de aftrap van het politieke najaar wordt meteen stilgelegd, want de premier wil nog iets verduidelijken over Arco. ‘Ons doel is om een oplossing te bieden in de loop van 2017′, aldus de eerste minister. Na de beleidsverklaring heerste er namelijk onduidelijkheid over de beslissingen die de regering nam over de vergoeding van Arco-coöperanten en de meerwaardeheffing. N-VA zou zo’n oplossing niet zien zitten.
Volgens de oppositie zou Minister Kris Peeters (CD&V) zich te veel laten doen in het dossier Arco en over de meerwaardebelasting die er maar niet komt. Ze hopen dat het niet weer op loze beloftes zal uitdraaien. N-VA-fractieleider Peter De Roover reageerde dat de oppositie enkel nieuwe belastingen zou invoeren.
Daling minimumloon jongeren
De linkse oppositie schiet met scherp op de lagere minimumlonen voor wie jonger is dan 21 jaar. ‘Praat eens met jonge mensen die hun huur niet kunnen betalen, zich zorgen maken en strompelen van interimjob naar interimjob’, haalde Kristof Calvo (Groen) uit. Het minimumloon voor een 21-jarige ligt op zo’n een 1500 euro bruto. De werkgevers zullen voor wie jonger is minder mogen betalen, voor 18-jarige bijna een vijfde minder. De regering hoopt dat bedrijven op deze manier jongeren sneller een job zullen geven.
Besparing in sociale zekerheid en gezondheidszorg
Zoals eerder aangegeven zal de begrotingsinspanning 3 miljard euro bedragen. Het gros van het geld, zo’n 1,4 miljard euro, wordt in de sociale zekerheid gevonden. 900 miljoen euro van de besparingen realiseert de regering in de gezondheidszorg. Dit door een versnelde invoering van de ziekenhuishervorming, antibiotica duurder maken en het gedeeltelijk indexeren van artsenhonoraria. Volgens de regering zijn het besparingen die de patiënt niet zouden raken. Oppositie heeft hier sterk zijn twijfels over.
U kan maandagavond, na afloop van de live uitzending, kijken naar een ruime samenvatting van dit debat.