Jan Peumans gaat nog niet op pensioen: “Ik wil mijn marktwaarde verzilveren”

Vanmiddag werd in het Vlaams parlement de laatste plenaire vergadering voor het zomerreces gehouden. De werkzaamheden in de commissies gaan nog door tot aan de Vlaamse feestdag, op maandag 11 juli. Na de traditionele speech van parlementsvoorzitter Jan Peumans in het Brusselse stadhuis sluit het parlement onherroepelijk de deuren tot begin september, wanneer er in principe opnieuw commissievergaderingen georganiseerd kunnen worden. De echte opening van het parlementaire jaar is pas voor maandag 26 september, dan houdt minister-president Geert Bourgeois naar jaarlijkse gewoonte zijn Septemberverklaring.

Pensioenregeling voor parlementsleden

Naar aanleiding van het einde van het parlementair werkjaar was Jan Peumans te gast bij Joris Vanderpoorten tijdens de laatste aflevering van Studio Parlement. Daarin kwam ook de vakantie- en pensioenregeling ter sprake. Over dat laatste uitte N-VA-Kamerlid Zuhal Demir onlangs nog kritiek op onze zender. Tijdens een opname over de sociale onrust hekelde ze het feit dat het Vlaams parlement achterop loopt in de inspanningen om de pensioenregeling voor parlementsleden gelijk te schakelen met die van gewone werknemers. Maar Jan Peumans spreekt die kritiek tegen.

Marktwaarde verzilveren

Over pensioenen gesproken: de parlementsvoorzitter werd begin dit jaar 65, maar denkt nog lang niet aan stoppen met politiek. “Uiteraard ga ik aan de verkiezingen van 2018 en 2019 nog deelnemen. Het zou niet goed zijn als ik dat niet zou doen. Ik heb van de partij veel gekregen, dus ik wil ook iets terugdoen. Tijdens de VU-periode en later bij de N-VA ben ik 18 jaar lang eerste opvolger geweest. 18 jaar zonder dat ik dus uitzicht had op een nationaal mandaat. Pas in 2004, ik was toen al 54 jaar, ben ik in dit regionale parlement terecht gekomen. Inmiddels heb ik 2 federale verkiezingen achter de rug waarbij ik verkozen was, maar waarbij ik mijn ontslag heb gegeven omdat ik in het Vlaams parlement zat. En bij de laatste verkiezing had ik in mijn provincie 64.000 stemmen. Binnen N-VA is dat de derde hoogste uitslag. Als je een grote marktwaarde hebt, dan moet je die verzilveren.”

Snedige debattten

Verder blikte Peumans terug op het afgelopen parlementaire jaar. Een jaar waarin het parlement heel wat actualiteitsdebatten hield, die niet allemaal even interessant waren voor het grote publiek. Peumans wijt dat aan de algemene attitude van sommige parlementsleden. “Actualiteitsdebatten houden, soms kan je je afvragen wat het nut daarvan is. Maar het is ook gewoon onze taak als parlement. Het eerste debat met Bart Tommelein over energie bijvoorbeeld vond ik heel pittig en snedig. Dat over de provincies daarentegen heeft me een beetje teleurgesteld. Maar daar ligt veel verantwoordelijkheid bij de parlementsleden zelf. Die herhalen vaak dingen omdat ze gewoon niet luisteren naar wat iemand anders te zeggen heeft. Sla in godsnaam je tablet of laptop dicht, en concentreer je gewoon eens anderhalf uur aan één stuk. Pas zo krijg je een echt debat. Zou u het tof vinden als u mij hier zou interviewen, en ik ondertussen op mijn iphone zou beginnen tokkelen?”


Studio Parlement met Jan Peumans, woensdag 6 juli vanaf 18u op Actua-TV. Daarna doorlopend te bekijken in onze nieuwslus. Bekijk het volledige interview hier.

Ook Studio Parlement gaat er even tussenuit voor de zomervakantie. De eerste aflevering van het nieuwe seizoen is voorzien voor woensdag 28 september, na afloop van de debatten over de Septemberverklaring.

Facebooktwittermail