Jan Peumans daagt Vlaamse kunstenaars uit

“Op 7 december 2016 bestaat het Vlaams parlement 45 jaar. Ik zou het als parlementsvoorzitter heel mooi vinden als we aan die verjaardag een aandenken zouden overhouden, bijvoorbeeld in de vorm van een kunstwerk. Hoe ik dat zie? Ik heb gevraagd aan de Kunstcommissie, die sinds kort wordt geleid door Eva Wittocx, om hiervoor een concrete opdracht uit te schrijven. Maar een soort van wedstrijd tussen verschillende beloftevolle, Vlaamse kunstenaars lijkt me wel iets.”

Op donderdag 26 mei heeft parlementsvoorzitter Jan Peumans het gerestaureerde kunstwerk “Le cannibale en pleurs” van Philippe Vandenberg onthuld. Het kunstwerk, dat is opgebouwd uit 112 Bijbelse taferelen op papier en bestaat uit haar en bloed van de kunstenaar, werd voorzien van zonwerend glas en opnieuw op z’n oude plaats gehangen in het Atrium op de zesde verdieping van het voormalige postgebouw. Meteen werd ook de hernieuwde kunstcatalogus voorgesteld: een boek dat tekst en uitleg verschaft bij de belangrijkste kunstwerken die in het Vlaams parlement hangen. En dat zijn er nogal wat.

“Wij beschikken in dit huis over 320 moderne kunstwerken, allemaal van de hand van talentrijke Vlamingen en nieuwe Vlamingen. Als overheid die de integratie van kunst in openbare gebouwen aanmoedigt, zijn we het aan onszelf verplicht om dat zelf ook te doen. Met een budget van om en bij de 50.000 euro per jaar geven we niet alleen kansen aan jonge kunstenaars. We krijgen hier jaarlijks ook heel wat bezoekers over de vloer, die misschien anders nooit een museum binnen lopen. Op die manier komen zij toch in aanraking met moderne kunst van bij ons.”

Naar aanleiding van de restauratie van “Le cannibale en pleurs” en de voorstelling van de kunstcatalogus zendt Actua-TV dit weekend een reportage uit over de kunstcollectie van het Vlaams parlement. Te bekijken op vrijdag 27 mei vanaf 18u20, daarna doorlopend in onze nieuwslus.

Vul de wedstrijdvraag in en maak kans op één van de gesigneerde exemplaren van de catalogus die we weggeven.

Facebooktwittermail