In memoriam: minister van Staat Steve Stevaert (1954 – 2015)

De zelfgekozen dood van Steve Stevaert heeft een schokgolf door politiek België gestuurd. In zijn politieke leven werd hij bestempeld als God maar ook als opportunist en enfant terrible. Vriend en vijand waren het over een ding eens: hij was een van de meest gedreven politici die België ooit heeft gehad. Donderdag 2 april sprong Stevaert in het Albertkanaal bij zijn woonplaats Hasselt en verdronk in het ijskoude water. Even tevoren had hij te horen gekregen dat het Brusselse gerecht hem wou vervolgen wegens een verkrachtingszaak.

In 2005 was Actua-TV getuige van zijn eedaflegging als provinciegouverneur. Het was het laatste hoofdstuk uit zijn publieke carrière. Toenmalig minister-president Yves Leterme en Vlaams minister van Bestuurszaken Marino Keulen ontvingen vader en zoon Stevaert in Hotel Errera. Een in memoriam.

Enkele maanden na zijn eedaflegging als provinciegouverneur van Limburg, nam Steve Stevaert de tijd voor een uitgebreid interview met Actua-TV. Hij blikt tijdens dat gesprek terug op zijn woelige politieke loopbaan en denkt luidop na over zijn toekomstplannen. Zijn relatie met zijn vader, de botten van de gouverneur, Cristal-Alken en het Limburgse voetbal: het werd een warme en gemoedelijke babbel.

De eerste aflevering van ons langlopende programma Actua-Boeken werd opgenomen met toenmalig provinciegouverneur Stevaert. In het licht van zijn plotse en zelfgekozen dood is het een merkwaardige opname. Stevaert koos voor Zorro van Isabel Alliende als zijn favoriete lectuur. Caroline Gennez gaf het hem bij zijn afscheid als partijvoorzitter in 2005. Zorro sprak hem aan: de mysterieuze man die het opneemt voor de zwakken, de macht in vraag durft te stellen en hele mooie dames bevrijdt.

In memoriam Steve Stevaert, vrijdag 3 april vanaf 18u30 op Actua-TV. Daarna doorlopend te bekijken in onze nieuwslus, afwisselend met Actua-Zorg en Actua-Europa.

Facebooktwittermail