Het schandaal bij Samusocial

Daklozen

In het Brussels Parlement komt een onderzoekscommissie om de werking van de daklozenorganisatie Samusocial uit te klaren. Daar zijn PS-bestuurders zoals de Brusselse burgemeester Yvan Mayeur in opspraak gekomen omdat ze zitpenningen tot 19.000 euro per jaar hebben opgestreken. Dat geld zou komen van giften, maar tot nu toe weigerden de bestuurders daar uitleg over te geven. Tijdens het vragenuurtje in de Kamer krijgen staatssecretaris voor Armoedebestrijding Zuhal Demir en premier Michel hierover een resem scherpe vragen.

Het bestuur van Samusocial, een vzw van de stad Brussel die zich inzet voor de opvang van daklozen, werd afgelopen week zwaar onder vuur genomen. Per vergadering kregen de bestuursleden, waaronder Brussels burgemeester André Mayeur (PS) en OCMW-voorzitster Peraïta, van Samusocial een zitpenning van 140 euro. In 2014 streken ze samen 30.800 euro op van de 39.000 euro vergoedingen. In 2015 en 2016 stegen de zitpenningen tot bijna 60.000 euro, waarvan tot twee derde richting Mayeur en Peraïta vloeide. De werkingsgelden zijn publieke gelden, maar ook giften van particulieren en bedrijven.

De positie van Brussels burgemeester, Yvan Mayeur (PS), wankelt. Volgens Brussels minister van Mobiliteit Pascal Smet (sp.a) is de doorlichting van Samusocial vernietigend voor André Mayeur. Opvallend is dat zijn partijgenoot Rudy Vervoort (PS) zegt dat Mayeur beter zijn conclusies kan trekken. Tijdens het wekelijks vragenuurtje eisen verschillende Kamerleden het ontslag van Brussels burgemeester. “Het is een schande dat het bestuur van Samusocial zich heeft verrijkt ten koste van de zwaksten” zegt Nahima Lanjri (CD&V).

Actua-Parlement, donderdag 8 juni 2017 vanaf 18u op Actua-TV. Daarna doorlopend te bekijken in onze nieuwslus.

Facebooktwittermail