Het Koningsfeest

Voor de tiende keer op rij werd in het Federale parlement op 15 november het Koningsfeest georganiseerd. ActuaTV brengt een uitgebreid verslag van deze ceremoniële plechtigheid die wordt bijgewoond door de hele koninklijke familie, met uitzondering van het koningspaar zelf. Ook prins Filip is er dit jaar uitzonderlijk niet bij. Hij bezoekt de slachtoffers die getroffen zijn door de recente watersnood.
Tijdens een persconferentie onthult Kamervoorzitter André Flahaut dat hij en Senaatsvoorzitter Danny Pieters beslist hebben om de Koningsdag op een andere wijze te organiseren dan vorig jaar.
5 november werd vroeger de ‘Dag van de Dynastie’ genoemd, maar heet tegenwoordig ‘Koningsfeest’. 15 november is in de Germaanse liturgie de naamdag van Leopold, dat is de naam van de eerste Belgische koning, terwijl het in de Katholieke Kerk de naamdag is van Albert, de derde koning in het Belgische koningshuis.
Sinds 2001 nodigt het federaal Parlement van België op 15 november de belangrijkste vertegenwoordigers van het verenigingsleven uit voor een huldebetoon aan de koning, in aanwezigheid van leden van de Koninklijke Familie en van hoogwaardigheidsbekleders. Federale ministeries zijn op deze dag gesloten.
Ook dit jaar nodigen de voorzitters van Kamer en Senaat, André Flahaut en Danny Pieters de Koninklijke Familie in het Federale parlement uit. Ze hebben besloten om het feest anders te organiseren. Dit jaar is er geen sprake meer van een uitsluitend protocollaire ceremonie zoals gewoonlijk maar van een feest dat getuigt van de solidariteit van het Parlement met de kinderen in het algemeen en in het bijzonder met die getroffen door natuurrampen dit jaar.
Daarvoor hebben de Kamer- en Senaatsvoorzitters, met de bijstand van de gouverneurs, meer dan 300 kinderen van 9 tot 11 jaar uit heel België uitgenodigd.
Zowel senaatsvoorzitter Danny Pieters, kamervoorzitter André Flahaut als aftredend eerste minister Yves Leterme spreken de aanwezige politici en genodigden toe.
De plechtigheid van 15 november wordt traditioneel afgerond door een bijzondere interpretatie van de Brabançonne, het nationaal volkslied.
Dit jaar wordt de uitvoering van de Brabançonne verzorgd door een violist van Jeunesses Musicales.
Jeunesses Musicales is de grootste NGO voor jeugd en muziek in de wereld en werd in 1945 in Brussel opgericht met als doel om jonge mensen via muziek in staat te stellen zich te ontwikkelen. Het is een wereldwijd netwerk dat jongeren kansen biedt om met muziek aan de slag te gaan. De kern van Musicales is het geven van kansen, met een accent op sociale integratie en samenhang.

Facebooktwittermail

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*