Een stand van zaken in het grote Dieselgatedebat

Dieselgatedebat

De wagen is de koning van de weg. Tot het Dieselgateschandaal in alle hevigheid losbarstte. De meeste dieselwagens stoten te veel giftige stikstofoxiden uit. Met alle gevolgen voor onze gezondheid vandien. Clean Air Lovers & Lobbyists organiseert het grote Dieselgatedebat. De centrale vraag is hoe we mobiliteit groener kunnen maken. Experts en politici uit het Vlaams, federaal en Europees Parlement proberen hierop een antwoord te formuleren.

Meer dan anderhalf jaar geleden belandde Dieselgate op de straatstenen. Verontwaardiging alom, de uitstoot van giftige stikstofoxiden is dan ook een sluimerend gezondheidsprobleem. Dieselgate-commissies op Europees en federaal niveau, vragen in commissies van het Vlaams Parlement. Nog iets van gehoord? De federale Dieselgate-commissie vroeg begin 2016 aan de regering om tegen eind 2016 met een actieplan te komen. Dit is er tot op heden niet.Ondertussen is duidelijk dat alle vroegere diesels te veel uitstootten (en aan het uitstoten zijn). Zelfs 80% van de Euro 6 diesels die nu verkocht worden, halen de normen niet. Wat moet er nu gebeuren?

Meer informatie naar de eindklant via de Ecoscore, striktere naleving van de normen en controle op de normeringsinstanties, controles op de weg, strengere autokeuring,… Telkens is daar regelgeving voor nodig: wat doet de overheid? Clean Air Lovers & Lobbyists organiseerde op woensdagavond 31 mei 2017 bij ING Brussel het Dieselgatedebat. Parlementsleden van verscheidene beleidsniveau’s gingen met elkaar in dialoog, samen met specialisten uit de sector. Dit om te komen tot resultaten via een versterkte samenwerking tussen alle beleidsniveau’s.

Actua-Debat, zondag 4 juni 2017 vanaf 18u op Actua-TV. Daarna doorlopend te bekijken in onze nieuwslus.

Facebooktwittermail