Herman Van Rompuy – permanente voorzitter van de Europese Raad

Op 19 november 2009 werd Herman Van Rompuy aangesteld als de eerste permanente voorzitter van de Europese Raad, onder het Verdrag van Lissabon.
Fredrik Reinfeldt, de Eerste Minister van Zweden kondigde de finale keuze aan op een diner tijdens een speciale top, waar de staatshoofden en regeringsleiders van de 27 Europese lidstaten bijeen waren. De voormalige Belgische premier is 62 jaar. Op diezelfde top werd ook de Europese Minister voor Buitenlandse Zaken benoemd, Catherine Ashton.
Het Verdrag van Lissabon, dat sinds 1 december 2009, van kracht is introduceert dus een aantal belangrijke functies, waaronder die van de permanente voorzitter van de Europese Raad en de Hoge Vertegenwoordiger van de Europese Unie voor Buitenlandse Aangelegenheden en Veiligheidsbeleid. Herman Van Rompuy (Eerste permanente voorzitter van de Europese Raad): ‘Het is echt mijn bedoeling om te verzekeren dat ons werk zich ontwikkelt op lange termijn. Een perspectief dat verder reikt dan zes maanden, zal ons toelaten beter georganiseerd te zijn inzake de belangrijke multi-jaarlijkse dossiers, zoals het financieel perspectief of de Lissabonstrategie. Ik meen ook dat het teruggaan naar onze ‘roots’ in de Europese Raad ons kan helpen om op tijd en stond discussies te voeren in een open manier, over de grote vragen van de Europese projecten. Ik denk hierbij in het bijzonder aan de economische en sociale agenda, en dit is uiteraard een dringende zaak, omwille van de uitdagingen inzake milieu en energie waarmee wij geconfronteerd worden en de doelstellingen die wij trachten te realiseren inzake een grotere veiligheid en rechtvaardigheid voor al onze burgers’.

Facebooktwittermail

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*