Hans D’Hondt, directeur van de Federale Overheidsdienst Financiën, zet zich schrap voor het beleid dat met de Zweedse coalitie in de maak is. “Sedert 2006 is het personeelsbestand van Financiën met 20 procent verminderd, zegt D’Hondt, maar daartegenover staat dat we meer middelen hebben gekregen om te investeren in informatica. Maar die twee bewegingen lopen nooit helemaal parallel. Toch zijn we daarom niet minder performant geworden.”
D’Hondt wil niet met zo veel woorden gezegd hebben dat zijn dienst nog verder kan saneren. “De regering legt een begroting voor, met daarin de middelen die voor ons ter beschikking staan. Het parlement keurt die begroting goed met een democratische meerderheid. Het is daarna de verdomde plicht van elke overheidsambtenaar om met die middelen zo goed mogelijk werk te leveren.”
Over het feit dat de Zweedse coalitie een aantal zogenaamde ‘pestbelastingen’ wil herzien, spreekt D’Hondt zich evenmin uit. Toch pleit hij voor meer stabiliteit en coherentie. “De regelgeving is het werk van de verkozen politici die daar ook worden op afgerekend. In interne discussies zeg ik soms: wie verder wil gaan dan de regelgeving, die moet op een lijst gaan staan en proberen verkozen te worden. Die scheiding moet er zijn. Maar, zo gaat D’Hondt verder, een overheid kan geen vertrouwen wekken als ze niet een graad van voorspelbaarheid heeft. Regels die worden opgelegd moeten ook worden uitgevoerd en nageleefd. Dat zorgt voor stabiliteit en dat zorgt dan weer voor een goed investeringsklimaat.”
Hans D’Hondt was eerder kabinetschef van Yves Leterme, eerst als Vlaams minister-president en later als premier. Bij de FOD Financiën werken momenteel iets minder dan 27.000 ambtenaren.
Actua-Expert met Hans D’Hondt, vrijdag 29 augustus om 18 uur op Actua-TV, daarna te herbekijken in de nieuwscarrousel.