Guy Bouten: “Top OCAD weet wie Bende van Nijvel is”

“De top van het federaal parket en de top van het veiligheidsagentschap OCAD weten wie er schuil gaat achter de Bende van Nijvel, maar die mensen zwijgen. Enerzijds om hun carrière te beschermen, anderzijds vanuit de raison d’état”. Dat schrijft journalist Guy Bouten in zijn derde boek over de Bende van Nijvel.

Bouten poneert daarin de analyse dat de Bende van Nijvel bestond uit twee delen: een logistieke cel, die onder meer instond voor de levering van wapens, en een operationele cel. Beide cellen maakten gebruik van leden van het dissidente stay behind netwerk Gladio om de brutale moorden en aanslagen uit te voeren. De hoogste top van de staatsveiligheid en de militaire veiligheid waren op de hoogte van het bestaan van deze operaties. In zijn boek noemt Bouten ook de namen van die verantwoordelijken.

Bouten brengt ook het verhaal van een aantal nieuwe getuigen waaronder Joël Lhost, de man die getuigt dat hij op vraag van de staatsveiligheid in 1985 het moordcommando van de Bende van Nijvel na de aanslagen in Eigenbrakel en Overijse naar de luchthaven van Chièvres heeft begeleid. Die luchthaven wordt beheerd door de US Air Force. Het parket van Charleroi, dat momenteel onder leiding van onderzoeksrechter Martin het Bende-onderzoek voert, onderzoekt die verschillende pistes nu. Het onderzoek naar de Bende dreigt te verjaren in november dit jaar, tenzij er een politiek initiatief komt om die verjaring te stuiten.

Actua-Boeken met Guy Bouten, maandag 16 maart vanaf 18u op Actua-TV. Daarna doorlopend te herbekijken in de nieuwscarrousel, afwisselend met Actua-Sport.

Koop nu een gesigneerd exemplaar van dit boek in onze webshop. Surf naar www.actua.tv/shop om ons uitgebreid boekenaanbod te ontdekken.

Facebooktwittermail