General Motors wil Opel dan toch niet verkopen

De raad van bestuur van de Amerikaanse autobouwer General Motors vindt dat de ‘omstandigheden bij GM aanzienlijk verbeterd zijn’. Daarom wil het Opel dan toch niet verkopen. Wat er met de fabriek in Antwerpen nu zal gebeuren is nog onduidelijk. In een persbericht van General Motors staat te lezen: ‘Gezien de verbetering van de omgeving voor GM tijdens de voorbije maanden en gezien het belang van Opel voor de internationale strategie van GM heeft de raad van bestuur beslist Opel te behouden’. Een verrassende wending is dat, want er was een akkoord om Opel te verkopen aan de Canadees-Oostenrijkse constructeur Magna en de Russische bank Sberbank. Maar General Motors bleef maar wachten om het akkoord te bekrachtigen. Het wou naar eigen zeggen de beste oplossing vinden voor haar klanten, leveranciers en verdelers. GM zal nu een herstructureringsplan voorstellen aan alle betrokken regeringen, waaronder dus ook de Belgische en Vlaamse regering.
De Duitse regering betreurt de beslissing van GM om Opel niet te verkopen. Logisch, want de regering van kanselier Merkel had meer dan 1 miljard euro veil voor Magna in een poging zoveel mogelijk Duitse arbeidsplaatsen te redden. Een houding die heel wat kritiek uitlokte bij landen waar ook Opel-fabrieken gevestigd zijn. Duitsland wil dat Magna het krediet nu terugbetaalt. Vlaams minister-president Kris Peeters heeft het over een ‘eigenaardige wending’. Hij wil nu snel duidelijkheid over de plannen van GM met Antwerpen. Hij belooft de leefbaarheid van de fabriek bij GM te verdedigen.
Jonathan Todd, woordvoerder voor Concurrentie van de Europese Commissie beantwoordt tijdens een persmoment in Brussel de talrijke vragen van journalisten over de aanslepende commotie bij Opel/GM.

‘De Commissie verwacht dat het nieuwe herstructureringsplan van GM zal gebouwd zijn op solide economische grondvesten, om zo de leefbaarheid op lange termijn van Opel te verzekeren, alsook duurzame jobs voor de Opel-arbeiders. De Commissie zal elke financiële steun die van een overheid van een lidstaat komt, als steun voor het nieuwe herstructureringsplan van GM, controleren op het feit of het volledig in de lijn ligt met de Europese staatshulp en de regels van de interne markt.’
‘U zal zich herinneren dat op 17 oktober de Duitse overheid verklaard heeft dat er financiële steun mogelijk was, aan GM Opel, ongeacht de keuze van de investeerder, om zo de leefbaarheid van Opel op lange termijn te verzekeren. En dit onderworpen aan redelijke financiële voorwaarden, en de Duitse overheid verklaarde dat GM en de Opeltrust de mogelijkheid hadden hun beslissing te herbekijken tegen het licht van deze verklaringen, die gebaseerd zijn op louter commerciële beslissingen. De Duitse regering voorzag, zoals u zich herinnert, deze verklaringen, op vraag van

‘De positie van de Commissie is er altijd één geweest waarbij staatshulp, die verleend wordt door lidstaten onder een tijdelijk kader, dient om de problemen aan te pakken die veroorzaakt zijn door de economische en financiële crisis en die steun kan dus niet aangewend worden om voorwaarden op te leggen inzake de locatie of productiefaciliteiten binnen de Europese Unie. Dit is essentieel om subsidie-oorlogen tussen lidstaten te voorkomen, en de fragmentatie van de eenheidsmarkt. De houdbaarheid van jobs in bedrijven en in sectoren die getroffen worden door herstructurering is afhankelijk van de beslissing die gebaseerd is op een industriële en commerciële logica’.
Uit protest tegen de beslissing van GM om Opel niet te verkopen, roept de Europese ondernemingsraad van Opel op om donderdag een ‘waarschuwings-staking’ te houden.

Facebooktwittermail

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*