Gemeente 2012, kort verkiezingsnieuws

Voormalig premier Yves Leterme lijkt voorlopig niet van plan om definitief afscheid te nemen van de politiek. De CD&V’er hoopt op lokaal vlak nog een rol van betekenis te kunnen spelen, en gaat daarom in oktober de christendemocratische lijst in thuisstad Ieper aanvoeren. Leterme is nog maar sinds eind vorig jaar actief als adjunct-secretaris-generaal bij de OESO in Parijs, een functie die hij minstens 2 jaar moet uitoefenen en die niet te combineren valt met een mandaat als burgemeester. Daarom is hij bij een eventuele winst in oktober niet van plan om meteen de burgemeesterssjerp op te eisen, maar zal hij een partijgenoot tijdelijk de honneurs laten waarnemen. Het kartel CD&V/N-VA behaalde in 2006 een absolute meerderheid in Ieper. Ook in oktober zullen beide partijen opnieuw samen naar de kiezer trekken.

In de Oost-Vlaamse gemeente Kruishoutem zal de CD&V-lijst dan weer geduwd worden door Robrecht Bothuyne. De 32-jarige CD&V’er is naast schepen in de eiergemeente ook actief als Vlaams parlementslid sinds 2009. De partij mocht er na de verkiezingen van 2006 alle schepenen en de burgemeester afleveren, en hoopt het in oktober minstens even goed te doen.

In Poperinge heeft de plaatselijke Open VLD-afdeling Sabien Lahaye-Battheu verkozen als lijsttrekker voor de verkiezingen van oktober. De politica is al bijna 10 jaar actief als federaal volksvertegenwoordiger voor de liberalen, maar kan ook terugblikken op lokale bestuurservaring als OCMW-voorzitster en provincieraadslid. Momenteel maakt Open VLD wel deel uit van de oppositie in Poperinge.

We sluiten dit kort verkiezingsnieuws af in Mechelen. Daar heeft huidig burgemeester Bart Somers aangekondigd dat hij de stadslijst die Open VLD samen met Groen zal vormen gaat aanvoeren. Somers is al burgemeester van de Maneblussers sinds 2001, en heeft daarnaast ook heel wat ervaring als Vlaams en federaal parlementslid. Welke rol er voor voormalig sp.a-voorzitster en Mechels schepen Caroline Gennez is weggelegd, is nog niet duidelijk. De lokale sp.a-afdeling houdt in maart een interne poll bij z’n leden, en zal pas daarna beslissen of Gennez al dan niet aantreedt als lijsttrekker.

Facebooktwittermail

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*