Gemeente 2012, kort verkiezingsnieuws

In Antwerpen kan de Open VLD opnieuw opgelucht adem halen. Tijdens de nieuwjaarsreceptie van de partij heeft minister van Justitie Annemie Turtelboom eindelijk officieel gemaakt wat allang in de lucht hing: de politica zal in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van oktober van Puurs naar Antwerpen verhuizen om er de liberale rangen te versterken. Welke plaats ze daarbij zal innemen op de lijst is nog niet bekend. Maar met Turtelboom hoopt Open VLD sterk genoeg te staan om de titanenstrijd met huidig sp.a-burgemeester Patrick Janssens en N-VA-voorzitter Bart De Wever aan te kunnen gaan.

Naarmate oktober steeds dichterbij komt, beginnen ook de regionale kieslijsten stilaan vorm te krijgen. Zo kondigde volksvertegenwoordiger en leider van de tweetalige fractie Ecolo-Groen Stefaan Van Hecke afgelopen weekend aan dat hij de lijst van Groen in z’n gemeente Merelbeke zal aanvoeren. Van Hecke was al lijsttrekker voor de partij bij de vorige verkiezingen, maar toen haalden de groenen amper 4 zitjes in de gemeenteraad. Van Hecke hoopt in oktober de huidige meerderheid van CD&V/N-VA, Open VLD en sp.a te kunnen doorbreken.

In Kortrijk heeft Vlaams parlementslid Philippe De Coene bekend gemaakt dat hij in oktober bovenaan de sp.a-lijst zal staan. De Coene werd in 2001 de allereerste socialistische schepen ooit in Kortrijk, maar na de slechte verkiezingsresultaten van 2006 moest zijn partij noodgedwongen plaatsnemen op de oppositiebanken. De socialisten zijn vast van plan om het huidig CD&V-burgemeester Stefaan De Clerck in de aanloop naar oktober niet makkelijk te maken.

In Zottegem maakt de plaatselijke CD&V-afdeling dan weer plaats voor jong politiek talent. Daar werd de 32-jarige Jenne De Potter, die ook Kamerlid is voor CD&V, afgelopen weekend aangeduid als lijsttrekker. De christendemocraten maken in de Egmontstad deel uit van de meerderheid, en hopen dat dat na oktober ook zo zal blijven. De Potter is momenteel schepen in Zottegem. Of hij bij een eventuele overwinning ook burgemeester zou worden, wil de partij nog niet kwijt.

Maar de lijsten voor de gemeenteraadsverkiezingen lopen niet overal even vlot vol. In Gent bijvoorbeeld is de CD&V nog naarstig op zoek naar iemand om de lijst aan te voeren. Even was er sprake dat Defensieminister Pieter De Crem van Aalter naar de Arteveldestad zou verhuizen om de christendemocratische rangen te versterken, maar dat gerucht blijkt niet te kloppen. Een andere naam die de ronde doet is die van voormalig VRT-journalist en Vlaams Parlementslid Veli Yüksel.

Facebooktwittermail

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*