Gemeente 2012. Kort verkiezingsnieuws

De Brusselse MR heeft opnieuw een politiek zwaargewicht in z’n rangen. Ex-voorzitter en minister van Financiën Didier Reynders heeft aangekondigd dat hij volgende maand van Luik naar Ukkel verhuist, zodat hij kan opkomen in de hoofdstad tijdens de federale verkiezingen van 2014 en de gemeenteraadsverkiezingen van oktober. Reynders benadrukt dat het zeker niet de bedoeling is om te concurreren met huidig MR-burgemeester Armand De Decker in Ukkel. In plaats daarvan zal hij de liberale lijst duwen. Het vertrek van Reynders naar Brussel komt niet helemaal als een verrassing. Na de recente breuk met kartelpartner FDF en de in Brussel erg populaire Olivier Maingain, moest de partij dringend de rangen versterken.

Ook in het Vlaams parlement begint de lokale verkiezingskoorts goed voelbaar te worden. Zo wordt SP.A-minister van Energie Freya Vandenbossche ervan beschuldigd dat ze haar thuisstad Gent zou voortrekken. Aanleiding is de uitreiking van 220.000 euro aan 10 innoverende stadsprojecten. Gent diende 17 van de 60 subsidie-aanvragen in, en mag 5 projecten ook effectief realiseren. Volgens enkele parlementsleden is dat wel een een heel ongelijke regionale spreiding, maar Vandenbossche zelf benadrukt dat de beslissing is genomen door de administratie, en dat ze er zelf niet in tussengekomen is. De socialisten hebben in de Arteveldestad een comfortabele meerderheid. Minister Vandenbossche zetelt er in de gemeenteraad, en zal in oktober de kartellijst van SP.A en Groen mee helpen duwen.

Wie geen kandidaat is voor een mandaat als burgemeester of schepen is CD&V-politica Marianne Thyssen. Sinds 2001 was Thyssen in haar woonplaats Oud-Heverlee eerste schepen, maar dat mandaat gaf ze op toen ze midden 2008 naast Europees parlementslid ook nog eens partijvoorzitster werd. Nu mag haar plaats aan het hoofd van de christendemocratische partij dan wel ingenomen zijn door Wouter Beke, maar dat wil niet zeggen dat Thyssen van plan is om in oktober opnieuw de CD&V-lijst in Oud-Heverlee aan te voeren. Als reden geeft ze aan dat haar hart bij Europa ligt, en dat haar job als europarlementslid niet te combineren valt met een lokaal engagement. Of Thyssen een andere plaats zal innemen op de lijst in Oud-Heverlee is nog niet bekend.

Facebooktwittermail

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*