Gemeente 2012. Kort verkiezingsnieuws

In heel wat steden en gemeenten wordt 2012 feestelijk ingezet met een nieuwjaarsreceptie. Op veel plaatsen wil dat zeggen dat er tegelijk ook verkiezingsnieuws te rapen valt. Dat was afgelopen weekend het geval in Lokeren. Daar heeft Open VLD burgemeester Filip Anthuenis aangekondigd dat hij er een derde ambtstermijn als burgervader wil bijdoen. Anthuenis zal dus nog tot oktober z’n verplichtingen als Vlaams Parlementslid combineren met het liberale lijsttrekkerschap in Lokeren.

En Anthuenis is niet de enige Vlaamse parlementariërs met lokale politieke ambities. In Roeselare zal parlementslid Michèle Hostekint bij de gemeenteraadsverkiezingen van oktober de sp.a-lijst trekken. De West-Vlaamse was ook al lijsttrekker in 2006, en probeert het nu dus opnieuw.

De laatste in het rijtje is de Tiense burgemeester Marcel Logist, ook actief als Vlaams parlementslid voor de sp.a. Logist was burgemeester van de suikerstad van 1995 tot 2000, en bekleedt die functie opnieuw sinds 2007. Momenteel leidt hij er een coalitie van sp.a en CD&V.

In tegenstelling tot wat eerder de ronde deed, zal Europees parlementslid en voormalig minister van Buitenlandse Zaken Louis Michel niet naar Schaarbeek verhuizen om deel te nemen aan de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober. Naar eigen zeggen blijft hij in het Waals-Brabantse Geldenaken wonen. Het MR-kopstuk zou wel door z’n partij gevraagd zijn om deel te nemen aan de gemeenteraadsverkiezingen, maar op die vraag is hij nooit ingegaan.

Wie mogelijk wel z’n intrede doet in de lokale politiek is Kim Geybels, de Limburgse spoedarts die in een niet zo ver verleden verkozen werd als senator voor N-VA. Maar al enkele weken na haar eedaflegging moest Geybels van de partijtop ontslag nemen, nadat ze samen met haar toenmalige vriend in Thailand betrokken raakte bij een drugsaffaire. Maar nu wil de Limburgse graag in de politiek stappen in haar thuisstad Lummen. Naar eigen zeggen voert Geybels eerst gesprekken met verschillende partijen, om daarna pas een definitieve beslissing te maken.

Wie ambitie heeft om burgemeester te worden, moet trouwens ook beseffen dat daar veel druk en stress mee gepaard gaat. Uit cijfers van Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Geert Bourgeois blijkt dat sinds de gemeenteraadsverkiezingen van 2006 bijna 1 op 5 burgemeesters hun mandaat van 6 jaar niet volledig hebben afgemaakt. De redenen hiervoor zijn erg uiteenlopend. Vaak gingen de vertrekkende burgemeesters met pensioen, of gaven ze de fakkel door aan iemand van een andere partij in het kader van een politieke afspraak. Maar de burgervaders geven ook aan dat de algemene druk de afgelopen jaren sterk verhoogd is, en dat heeft onder meer te maken met de toegenomen mondigheid van de burgers.

Facebooktwittermail

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*