Gemeente 2012. Kort politiek nieuws

N-VA-politicus Pol Van Den Driessche gooit de handdoek in de ring, hij stapt uit de actieve politiek. Dat heeft de kandidaat-burgemeester van Brugge dit weekend laten weten via een persmededeling. Aanleiding voor zijn vertrek is de hetze die was ontstaan na het verschijnen van een artikel, waarin verschillende vrouwen getuigden over ongewenste intimiteiten en handtastelijkheden door de voormalige hoofdredacteur van Het Nieuwsblad. Zelf beweert Van Den Driessche nooit het gevoel te hebben gehad dat hij bepaalde grenzen overschreed. Maar de politicus is van mening dat de aanvallen op zijn persoon niet zullen stoppen zolang hij actief blijft als lijsttrekker. Van Den Driessche blijft actief binnen de N-VA als communicatie-adviseur.

In Antwerpen kan de geruchtenmolen rond de N-VA-lijst eindelijk tot stilstand komen. Voorzitter Bart De Wever kondigde dit weekend op een partijcongres in de Scheldestad officieel aan dat hij kandidaat is om de N-VA-lijst te trekken op 14 oktober. De knoop wordt pas eind mei definitief doorgehakt. Maar het lijkt erop dat er De Wever nog weinig in de weg staat voor een clash met huidig sp.a-burgemeester Patrick Janssens. Het N-VA-kopstuk benadrukt wel dat hij van plan is om partijvoorzitter te blijven tot 2014, zelfs als hij erin slaagt om de burgemeesterssjerp binnen te rijven.

Wat nu al vaststaat, is dat Antwerpen het toneel wordt van een heuse strijd tussen verschillende nationale kopstukken. Onder meer Groen-fractieleidster in de Kamer Meyrem Almaci, Open VLD-minister van Justitie Annemie Turtelboom en Filip Dewinter van Vlaams Belang zullen het op 14 oktober opnemen tegen het duo Janssens en De Wever. Maar het lijkt er nu al op dat het Vlaams Belang opnieuw naar haar eeuwige plaats op de oppositiebanken zal worden verbannen. Want de N-VA liet al verstaan niet in zee te willen gaan met Dewinter wanneer zij na de verkiezingen aan zet zouden zijn. Het Antwerpse Vlaams Belang-kopstuk betreurt die uitspraak, maar zegt dat hij gerust een stap opzij wil zetten als lijsttrekker, als de N-VA daardoor bereid is om het Cordon Sanitaire te doorbreken. Dewinter neemt ook ontslag als fractieleider in het Vlaams parlement om zich volledig op de verkiezingen te kunnen concentreren. Hij wordt er opgevolgd door Joris Van Hauthem.

Facebooktwittermail

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*