Flitshandelaars benaderen de Belgische spaarder

Het rendement op een spaarboekje staat momenteel op een historisch laag niveau. Een aantal financiële spelers ruiken hun kans en benaderen de ongelukkige spaarders. Deze zelfverklaarde vermogensbeheerders, die vaak afkomstig zijn uit Luxemburg of Duitsland, beloven een rendement tussen 5 tot zelfs 10 procent op maandbasis. Dit soort turborendementen halen ze uit High Frequency Trading (HFT) of flitshandel. Dat is een geavanceerde en hoogtechnologische vorm van aandelenhandel waarbij computers op basis van complexe algoritmes in een tijdsbestek van soms nanoseconden geautomatiseerd een hoog aantal koop- of verkooporders uitvoeren.

Fiscaal advocaat Werner Niemegeers waarschuwt voor de risico’s van deze praktijken. Een aantal van zijn klanten werden reeds door HFT-handelaars benaderd. Ze zijn actief op de Belgische spaarmarkt. De risico’s, gevolgen en fiscale implicaties van een deelname aan deze vorm van aandelenhandel zijn niet te onderschatten.

Ook zorgt High Frequency Trading regelmatig voor een onlogische volatiliteit op de beurs. Door fouten in algoritmes kunnen de computers opeens raar gaan doen. Het bekendste voorbeeld is de ‘Flashcrash’ van 6 mei 2010.

Een andere vraag is wat de Belgische (FSMA) en Europese toezichthouders kunnen ondernemen tegen flitshandel. Mogelijke oplossingen of regels worden vaak gezocht in het iets vertragen van vrijgeven van orders en een transactietaks. Italië en Frankrijk proberen flitshandel in te dijken aan de hand van zo’n ‘Financial Transaction Tax’ maar zien als gevolg van die tax hun dagelijks handelsvolume spectaculair dalen (van 4,5 miljard euro in februari 2014, naar 2,8 miljard euro in maart 2014).

Werner Niemegeers laat dit onderwerp aan bod komen tijdens de eerste sessie van Actua-Finance op 14 december in Knokke. Alle gegevens over deze informatieronde vindt u op de website: www.actua.tv/finance.

Facebooktwittermail