Exclusief interview met Martin Schultz, voorzitter van het Europees parlement

Volgens de Duitse sociaal-democraat en voorzitter van het Europese Parlement Martin Schulz zijn de Europeanen wel degelijk solidair met Griekenland. Hij gaat er van uit dat ook de Grieken solidair zijn met Europa. Waar hij minder is over te spreken, is over de kapitaalvlucht in het noodlijdende Griekenland. “Griekenland heeft enorm veel geld gekregen van Europa. Meer dan 200 miljard euro de voorbije jaren. 30 % daarvan komt van Duistland. Maar wie betaalt de rekening in Griekenland?, zo vraagt Schulz zich af bij Actua-TV, de gewone Griekse burger. De Europese geest is een land te redden. Dat is wat er gebeurt. Ik geloof niet dat alle Grieken Europees gezind zijn. Bijvoorbeeld de miljardairs die miljarden euro’s uit het land hebben overgebracht naar belastingparadijzen. Zij hebben geen Europese en ook geen Griekse geest. We mogen de Europeanen daar niet van beschuldigen.”

Schulz maakt zijn analyse in de eerste aflevering van Actua-Europa, een nieuwe tv-format die vanaf deze week elke vrijdag is te zien op Actua-TV. Daarbij staat Griekenland centraal. De Griekse euro-saga nadert stilaan haar hoogtepunt. De interviews voor Actua-Europa gebeuren door Chara Gkioka, een Griekse freelance journalist. Zij confronteert leden van het Europees parlement met de concrete situatie in Griekenland.

Vrijdag 20 maart gaat de serie Actua-Europa van start met een dubbele aflevering met als gasten Martin Schulz en het Portugees parlementslid Maria Joao Rodrigues. Met haar praat Chara Gkioka over de werkloosheid in Zuid-Europa en het oprukkende nationalisme.

Actua-Europa is elke vrijdag om 18u30 te bekijken op Actua-TV en daarna te herbekijken in de nieuwscarrousel, afwisselend met Actua-Zorg, de coproductie van Actua-TV met Zorgnet Vlaanderen over innovatie in de zorgsector.

Facebooktwittermail