Javier Solana, de Hoge Vertegenwoordiger van de Europese Unie, heeft een bezoek gebracht aan de hoofdkwartieren van de Europese militaire missie EU NAVFOR. Vanuit dit hoofdkwartier wordt de Europese antipiraterij-missie Atalanta in de Golf van Aden en Somalië gecoördineerd. Somalische piraten hebben de voorbije maanden nog verschillende schepen gekaapt, waaronder de Belgische Pompeï. Vijf maanden na de lancering van de Europese missie, maakt Commandant Philip Jones een balans op bij het veiligheidscomité van de Europese Unie. De Britse officier maakt duidelijk dat de missie ‘de activiteiten van piraten voor de kust van Somalië heeft kunnen beperken’, maar dat het probleem allesbehalve opgelost is. Jones stelt wel dat de Atalanta-missie geslaagd is in zijn prioritaire doelstelling en dat is het beschermen van schepen van het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties. Sinds december wordt geen enkel schip van de VN nog aangevallen.
Militairen op schepen? Het is een denkpiste die ook door ons land bewandeld wordt. Maar de commandant is zeer voorzichtig. Hij wijst er op dat veel reders ‘geen vuurgevechten willen met piraten’. De Europese militaire missie Atalanta kan niet alle schepen in de Golf van Aden beschermen tegen aanvallen van Somalische piraten. Dat heeft commandant Philip Jones erkend. Ondanks de beperking spreekt Jones met lof over de betrokkenheid van de Europese Unie: ‘Wat ik steeds meer apprecieer is de breedte van de betrokkenheid van de Europese Unie voor uitdagingen, zoals in de Hoorn van Afrika en Somalië. Oorlogsschepen zijn uiteraard instrumenten van de harde macht, maar wij gebruiken ze soms op een vrij zachte manier, om die terminologie te gebruiken. We passen het militaire aspect in, bij een operatie zoals deze en we brengen ze samen in een vrij innovatieve manier’.
Ondertussen maken ook Zweedse oorlogsschepen deel uit van de missie in Djibouti.
De Zweedse Bevelhebbend Officier Björn Bergstrand wijst op ondersteunende aspect voor de Atalanta-missie. Hun schip Malmö mag dan wel kleiner, het schip is behendiger, waardoor zij piraten kunnen belemmeren aan boord te komen. De matrozen aan boord voelen zich klaar voor deze missie. Ze zijn dan ook sinds januari onafgebroken aan het trainen. Het Belgische fregat Louise-Marie zal vanaf september deelnemen aan de missie.
Ondertussen heeft de piraterij voor de Somalische kust de verzekeringspremies voor de scheepvaart verdrievoudigd. Dat blijkt uit een rapport van een Franse parlementaire commissie. De afgevaardigde meldt dat ondanks het groeiend aantal aanvallen, de piraten niet goed georganiseerd zijn. Zo blijkt de keuze van het doelwit vaak willekeurig te zijn en zijn vele piraten niet in staat een vlag te herkennen. De verdeling van de buiten zou daarentegen wel goed geregeld zijn. Zo zou de investeerder, die de boten en wapens ter beschikking stelt, 30 procent ontvangen van het losgeld, de piraten 50 procent en de tolken 15 procent. Vijf procent komt in een fonds voor de families van gedode piraten.
Toch heeft de Europese aanwezigheid voor de kust van Somalië haar nut al bewezen. Eind 2008 was naar schatting één op de drie kapingen succesvol, begin 2009 was dat nog één op 13.
Laat een reactie achter