UNICEF produceert en distribueert samen met haar partners chloor. Op die manier proberen zij de dodentol door cholera een halt toe te roepen. Eén fles komt tegemoet aan de noden van een familie voor één maand en draagt beduidend bij aan de hygiëne en gezondheid binnen het gezin.
De kwaliteit van het drinkwater in Guinee is verontrustend slecht. 66 procent van het water dat hier door de gezinnen gebruikt wordt als drinkwater is besmet met bacteriën. En dit leidt uiteraard tot diarreeziekten, de tweede grootste doodsoorzaak bij kinderen.
Om de kwaliteit van het water te verbeteren, ondersteunen UNICEF en haar partners een waterzuiveringsprogramma voor gezinnen. Zo steunt UNICEF de lokale productie van chloor. Het doel van de organisatie is ervoor te zorgen dat de zuiveringstabletten een onderdeel worden van het dagelijks leven van alle gezinnen. Op die manier probeert UNICEF hygiëne en een betere gezondheid te promoten.
Het programma werd opgericht naar aanleiding van het herhaaldelijk losbarsten van cholera, een acute diarreeziekte. Duizenden chloorflessen zijn ondertussen al verkocht of gratis uitgedeeld tijdens periodes met een verhoogd epidemisch risico. En de actie loont …
In 2009 werden slechts 42 gevallen van cholera vastgesteld, zonder dodelijke slachtoffers. In 2007 vielen er nog meer dan 8500 dodelijke slachtoffers.
Enkele maanden geleden hadden kinderen in het dorpje Kambaya regelmatig last van maagpijn. Maar sinds het dorp chloor gebruikt, zijn de kinderen gezonder.
Om de gezondheid van de kinderen te verbeteren, ondersteunt UNICEF ook de schoolhygiëne. UNICEF leidt de leerkrachten op om te verzekeren dat de kinderen goede hygiënische gewoontes onder de knie krijgen.
Dit onderwijsprogramma is instrumentaal.
Het wassen van de hand is een goedkoop en bijzonder efficiënte manier om dodelijke ziekten zoals diarree en longontstekingen te voorkomen, twee van de belangrijkste doodsoorzaken bij kinderen in Guinee. En het onderrichten van kinderen is een goede manier om deze boodschap ook buiten de school te verspreiden.
In Guinee sterven naar schatting elk jaar 540 000 kinderen, jonger dan vijf, aan ziekten zoals diarree. Het doel is om het aantal kindersterftes met tweederde te reduceren tegen 2015.
Laat een reactie achter