Een portret van Eunice Kennedy Shriver

Eunice Kennedy Shriver, de voortrekker van Special Olympics is op 88-jarige leeftijd overleden in de Verenigde Staten. Ze was de zus van oud-president John F. Kennedy.
Eunice Kennedy Shriver is in Cape Cod, Massachusetts, overleden. Shriver had een aantal beroertes gehad en lag al enkele dagen in het ziekenhuis. John Kennedy had negen broers en zusters. Enkel nog Jean, geboren in 1928 en Edward zijn in leven. Edward is de benjamin van de clan. Ondanks het feit dat deze jongste verzwakt is door een hersentumor, zetelt hij nog steeds als Democratisch senator in het Capitool. Eunice Shriver was de moeder van Maria Shriver, journaliste en echtgenote van Arnold Schwarzenegger, de Republikeinse gouverneur van Californië.
In 1968 richtte Shriver de Special Olympics op, de Olympische Spelen voor mentaal gehandicapten. Een groep waarvoor ze haar hele leven is opgekomen. Haar inspiratie haalde ze bij haar eigen mentaal gehandicapte zus Rosemary. Aanvankelijk begonnen de Special Olympics als een zomerkamp in haar tuin en uiteindelijk groeiden ze uit tot een jaarlijks evenement waar meer dan een miljoen atleten uit meer dan 160 landen aan deelnemen. Door haar engagement werd Eunice Shriver ook wel de ‘morele kracht’ van de familie Kennedy genoemd.
Ze was een tijdlang maatschappelijk werkster in een vrouwengevangenis in Alderson, West-Virginia. In de jaren vijftig werkte ze in een jeugdrechtbank in Chicago. Daarna werd ze voorzitster van de Joseph P. Kennedy Foundation, die de behandeling van mentaal gehandicapten wil verbeteren.
Ze was de enige vrouw wiens portret al tijdens haar leven op een Amerikaanse munt stond, namelijk op de zilveren dollar die speciaal voor de Special Olympics in 1995 werd uitgegeven.
Nelson Mandela over Eunice Kennedy Shriver: ‘Eunice Kennedy Shriver is een pionier die voor altijd, de manier waarop mensen met een mentale handicap behandeld worden, veranderd heeft en dit op grote schaal. Niet alleen in de Verenigde Staten, maar ook in Afrika en overal ter wereld. Haar visie en daden zijn uniek. Slechts 50 jaar geleden werden personen met een mentale handicap beledigd, geïsoleerd en verwaarloosd. Vandaag kunnen zij naar school gaan, werken en zich aanpassen in hun lokale gemeenschap. Door de transformaties in 165 landen, was het Eunice Kennedy Shrivers visie die aantoonde hoe competitief sport kan zijn, samen met de steun van geliefden en hoe personen met een mentale handicap een gevoel van vreugde, kracht en betekenisvol leven kunnen ervaren’.

Facebooktwittermail

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*